Studenti umetnosti u poseti Sirinićkoj župi

Foto: Fakultet umetnosti

Fakultet umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici realizuje projekat “Stari zanati i savremeno umetničko obrazovanje” u okviru kog borave u Sirinićkoj župi.

Studenti i njihovi profesori borave u Štrpcu gde kako kažu “intenzivno isražuju nasleđe ovog kraja”.

” Ministarstvo kulture Republike Srbije sufinansiralo je realizaciju projekta, dok su nedostajuće troškove boravka obezbedili Fakultet, ali i studenti iz Štrpca koji su bili domaćini nekim svojim kolegama iz drugih gradova. Radni boravak podrazumeva svakodnevna predavanja, radionice i posete zanatskim radionicama.
Prvog dana učesnici su posetili kovačko bravarsku radionicu Muhameta Eminija Kuje gde im je majstor demonstrirao proces kovanja i kaljenja čelika. U popodnevnim satima studenti su imali priliku da se upoznaju sa tehnikom iskivanja bakra” saopšteno je sa Fakulteta umetnosti.

Za drugi dan predviđeno je predavanje o upotrebi drveta u narodnoj umetnosti kroz tehnike duborez i intarzija. O ovoj temi govoriće samouki umetnik iz Štrpca Zoran Zanko Popović.

Trećeg dana učesnici će napraviti izlet na Šaru i razgovaraće o narodnom graditeljstvu u Sirinićkoj župi.

Četvrtog dana učesnici će se upoznati sa narodnim običajem koji se u Gotovuši obeležava na praznik Lazareva subota kada devojčice (Lazarice) obučene u narodnu nošnju šetaju od kuće do kuće i pesmom prizivaju zdravlje, plodnost i napredak u domu domaćina. O izradi narodnih nošnja govoriće Miroslava Milenković iz sela Donja Bitinja. Poslednjeg dana učesnici će posetiti Prizren i upoznati se filigranskom tehnikom.

“Tokom boravka u Štrpcu biće dokumentovan praktičan rad zanatlija, a kasnije će video zapisi biti javno objavljeni na video kanalu Fakulteta umetnosti. Znanja stečena tokom posete poslužiće kao inspiracija za nova umetnička dela, čija će realizacija biti bazirana na nekoj od savladanih tehnika. Realizovani radovi kao i dokumentarni materijal biće predstavljeni javnosti na izložbama u Štrpcu i Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici” najavljuju studenti.

Partner na projektu je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka sa kojim Fakultet umetnosti ima uspostavljenu saradnju na umetničkim i naučnim projektima. U prostorijama Zavoda biće predstavljen projekat beogradskoj publici.

Comments

Pročitaj još