Osma Svetoarhangelska letnja škola otvorena u Prizrenu

Foto: Društvo prijatelja Svetih arhangela

U manastiru Svetih arhangela, kod Prizrena, otvorena je osma Svetoarhangelska letnja škola kaligrafije i istorije.

Škola predstavlja projekat oživljavanja srpskog kulturnog, obrazovnog i umetničkog života u Prizrenu.

Predviđena je za mlade od 10 do 18 godina.

Školu vodi Društvo prijatelja manastira Svetih arhangela sa blagoslovom domaćina škole, arhimandrita Mihaila, igumana manastira.

“Prizren, kao jedan od najvažnijih gradova u istoriji srpskog naroda, poseduje veliki broj spomenika kulture od neprocenjivog značaja za naš narod i baštinu čovečanstva. Kroz istoriju je uvek bio gravitacioni centar obnove srpskog naroda na prostoru Metohije i Kosova, ali i šire. Nastavlja da to čini i u modernom dobu”, navodi se u saopštenju Društva.

Okupljanje mladih, naročito dece, iz različitih delova regiona, njihovo upoznavanje i međusobno povezivanje, kao i povezivanje sa Prizrenom i njegovom zaostavštinom, od suštinske je važnost za očuvanje celokupnog kulturnog identiteta srpskog naroda. Spada u osnovnu delatnost Svetoarhangelske letnje škole.

“Dvadeset polaznika škole, različitih uzrasta, uče o kaligrafiji, srednjevekovnoj istoriji i kulturi, izvornoj muzici i pesmi, duhovnosti. Obilaze svetinje i znamenitosti Prizrena i okoline, druže se kroz igru i sport stvarajući nezaboravne uspomene koje ih zauvek vezuju za grad. Čineći ih zastupnicima i zaštitnicima njegove baštine”, naglašeno je.

Program Svetoarhangelske letnje škole u Prizrenu obuhvata aktivnosti koje traju pet dana.

Škola se održava u “Narodnom konaku Cara Dušana” u okviru manastira Svetih arhangela kod Prizrena i besplatna je.

Svojim porukama podržali su je akademici Matija Bećković i Dušan Kovačević, zatim princ-naslednik Filip i princeza Danica Karađorđević, vokalni solisti Danica Crnogorčević i Nikola Rokvić i glumac Viktor Savić.

Deca šalju poruku: ”Prizren je i naš grad”, zaključeno je u saopštenju.

Comments

Pročitaj još