• Početna>
  • Vesti>

Tehnički dijalog sutra u Briselu; Stano: Prioritet primena sporazuma o normalizaciji

Foto: Tanjug

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača biće održana sutra u Briselu. Prema rečima portparola EU Petera Stana, prioritet i agendu određuje “najveća hitnost početka primene Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa” dve strane.

Peter Stano je potvrdio da će se sutra održati sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, kao što je to najavio i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj u sredu prošle nedelje posle sastanka na visokom nivou.

Prioritet i agendu određuje najveća hitnost početka primene sporazuma na putu ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, rekao je Stano na brifingu za novinare u Briselu.

Na pitanje novinara da li je to što pet zemalja članica EU ne priznaje nezavisnost Kosova u skladu sa ciljem Sporazuma o normalizaciji odnosa, Stano je naglasio da je cilj dijaloga Beograda i Prištine normalizacija odnosa i da je EU dat zadatak da, kao posrednik, radi na tome da pomogne dvema stranama da ostvare normalizaciju odnosa.

“Tu nema nikakvog priznanja, ali bi, naravno, logična posledica normalizacije bilo priznanje. Ali to je nešto daleko kasnije u procesu”, rekao je Stano.

On je dodao da će pet zemalja članica EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova doneti svoje odluke na osnovu onoga što smatraju potrebnim i relevantnim, ali je naglasio da to nije pitanje koje se rešava u okviru dijaloga.

“Zadatak je normalizacija odnosa”, rekao je Stano i dodao da će, na kraju, same strane definisati šta smatraju pod normalizacijom odnosa i šta će biti njene posledice kada stignu do toga, uz pomoć EU.

Stano je ponovio da je mandat EU u okviru dijaloga da radi na pružanju pomoći Beogradu i Prištini da normalizuju odnose.

Comments

Pročitaj još