• Početna>
  • Vesti>

Svedok u slučaju protiv Dragiše Milenkovića: Optuženi jednom koristio nasilje po naredbi direktora zatvora

Foto: Kim

U nastavku suđenja Dragiši Milenkoviću iz Kišnice, optuženom za ratni zločin počinjen u zatvoru u Lipljanu tokom ratnog perioda 1999. godine, svedočio je bivši zatvorenik A.M.

Dragiša Milenković uhapšen je 21. juna 2023. u Kišnici. Zbog hapšenja Milenkovića održan je protest u Gračanici ispred Policijske stanice.

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv Milenkovića 26. decembra 2023. godine. Prema optužnici, Dragiša Milenković je kao zatvorski čuvar tokom sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine u zatvoru u Prištini i Lipljanu, u svojstvu službenog lica, i u saizvršilaštvu sa drugim službenim licima, kršeći pravila međunarodnog prava tokom sukoba, “na sistematski način maltretirao albanske zatvorenike mučeći ih na nehuman način različitim predmetima”.

Suđenje je počelo u januaru ove godine, Milenković se izjasnio da nije kriv. 

Svedok: U našoj sobi nije korišćeno nasilje

Svedok A.M. je opisivao period od 25. maja do 10. juna 1999. godine, odnosno kada je iz zatvora Dubrava prebačen u lipljanski zatvor. Govorio je o lošim uslovima u zatvoru, da je hrana bila “nikakva”, da je 30 zatvorenika boravilo u istoj prostoriji, bez ćebadi, bez mogućnosti izlaska u šetnju, lekarske posete.

“U toj sobi u kojoj sam bio nije se koristilo fizičko nasilje, ali bilo je pretnji i psihičko nasilje”, kazao je svedok.

Na pitanje tužioca, kakvo je bilo Dragišino ponašanje, svedok je rekao da optuženi nikada nije koristio fizičko nasilje prema zatvorenicima, osim u jednom slučaju i to po naredbi tadašnjeg upravnika zatvora Ljubomira Čimburovića.

“Nada mnom nije koristio nasilje. Mislim na fizičko nasilje. Što se tiče nasilja kada ga je koristio nada mnom, radi se o danu kada smo se premestili u Lipljan iz Dubrave. Tog dana kada smo sišli iz autobusa, prošli smo pored reda stražara i nekih drugih osoba sa drugim uniformama, ne samo onih iz zatvora, i tokom tog prolaska koristilo se nasilje i nada mnom. Kada se radi o tuženom, on je koristio snagu u ulazu u zgradu gde su mene smestili. Prisutan je bio i direktor zatvora Ljubomir Čimburović”.

A.M: “Dragiša je po naredbi direktora koristio nasilje”

Svedok A.M. je rekao da veruje da je Dragiša tada koristio nasilje zbog naredbe koju je dobio od direktora zatvora. “Verujem da je bilo naređene od strane direktora zatvora. Ja mislim da je njemu bilo naređeno od strane direktora zatvora”, ponovio je svedok.

Opisujući kako je to nasilje izgledalo A.M. je kazao: Prvo me je udarao gumenom palicom, koristio je nasilje na mojoj glavi, nekoliko puta me je udario da sam pao na zemlju i šutirao me nogama. Njega sam identifikovao da je koristio nasilje nada mnom. Osim po glavi što me je udario nekoliko puta gumenom palicom, udario me nekoliko puta po leđima dok nisam pao. Nakon toga je koristio i noge. U to vreme imao je čizme i samo oni koji su preživeli mogu da naprave razliku između šutiranja čizmom i palice, naročito kada dobijete udarce u osetljive delove tela. Na primer rebra, noga, ne sećam se da me je u glavu udario nogom. Imao sam povrede”.

Kaže da i danas oseća posledice nasilja koje je pretrpeo od dana hapšenja do kraja boravka po zatvorima.

Na pitanje tužioca Ade Deme o psihičkom nasiju, svedok kaže da je “sigurno bilo psovanja”, ali da se ne seća detalja. Za Milenkovića tvrdi da ga nije lično vređao.

Svedok je na kraju današnjeg iskaza rekao da bi se odrekao imovinsko pravnog zahteva, u slučaju priznanja krivice od strane optuženog.

“Imam velike sumnje da je ova osoba, optuženi, imao naređene od strane direktora da koristi nasilje nad nama, zato ja sam spreman se odreknem materijalnog prava, imovinsko pravnog zatheva, ukoliko optuženi kaže istinu i izvini se. A od strane sudskog veća tražim da to bude olakšavajuća okolnost u izricanju kazne”, kazao je svedok.

Tužilac je pokušao da od svedoka dobije informacije i o drugim čuvarima zatvora u to doba, pa se svedok setio da su bila dva Ivana, čijih se prezimena ne seća. Jedan je, kaže iz Štimlja, dok je drugi iz Gračanice. “Bili su veoma snažni i nisu morali da koriste svoju snagu, već samo 20 do 30 posto je bilo dovoljno”, kazao je svedok, navodeći da je nasilje nad drugim zatvorenicima bilo grubo, pre svega u komunikaciji.

Odbrana: Zašto ranije nije podneta prijava protiv optuženog?

Odbrana Dragiše Milenkovića je od svedoka zatražila da objasni zbog čega nije prijavio optuženog ranije, posle izlaska iz zatvora. “Nisam prijavio slučaj nikada, iako sam nakon mog izlaska iz zatvora u Nišu 2000. godine pokušao da sakupim materijalne dokaze za masakr u Dubravi i za nasilje koje je korišćeno u Lipljanu, ali nažalost nisam mogao da nađem razumevanje kod nekih aktivista”, rekao je svedok.

U ranijoj izjavi datoj policiji 2023. godine svedok je opisujući Dragišu Milenkovića rekao da se radi o krupnom i mišićavom čoveku, sa opalom kosom u predelu čela. Na pitanje advokatice Jovane Filipović, sada kaže da su to bile fotografije iz ranijih godina, ali da su crte lice bile dovoljne da ga prepozna.

Dragiša Milenković izlazi iz sudnice
Dragiša Milenković izlazi iz sudnice (Foto Kim)

Na pitanje Filipovićeve da li je prilikom identifikacije Dragiše Milenkovića u spisima prepoznao i Zorana Kolića, svedok nije mogao da se seti, rekavši da se fokusirao samo na optuženog.

A.M. je inače u zatvoru boravio od 1994. do juna 2000. godine, najpre u zatvoru u Prištini, potom Dubravi i Lipljanu a onda i u Nišu. Uhapšen je zbog zalaganja za “nezavisnu Republiku Kosovo i pripajanje Kosova Albaniji”.

Ročište u slučaju Dragiše Milenkovića biće nastavljeno posle 13 časova, ispitivanjem još jednog svedoka tužilaštva.

Comments

Pročitaj još