• Početna>
  • Vesti>

Đorđu Kadijeviću nagrada za životno delo, Vladimir Antić najbolji mladi stvaralac

Foto: Kim

U Galeriji Doma kulture “Gračanica” svečano je otvorena izložba sa 26. Vidovdanske likovne kolonije. Nagrade“Longin” i “Dimitrije Popović” dodeljene su istoričaru umetnosti, reditelju, scenaristi i likovnom kritičaru, Đorđu Kadijeviću za sveobuhvatno likovno stvaralaštvo i Vladimiru Antiću, najuspešnijem mladom umetniku na likovnoj koloniji “Vidovdan 2024”.

Likovna kolonija „Vidovdan” koja se održava se u okviru „Vidovdanskih svečanosti”, okupila je jedanaestoro likovnih stvaralaca sa Kosova, iz centralne Srbije i inostranstva.

„Njihova sinergija stvara pozitivan uticaj koji podstiče kreativnost i donosi novu nadu za mlade stvaraoce, istovremeno obogaćujući iskustvo svih učesnika i posmatrača”, navela je kustoskinja Galerije umetnosi Priština, slikarka Milica Kostić.

Nagrada za životno delo u oblasti likovne umetnosti „Longin“, dodeljena je istoričaru umetnosti, reditelju, scenaristi i likovnom kritičaru, Đorđu Kadijeviću iz Beograda.

Kadijević nije bio u mogućnosti da nagradu lično preuzme, pa se prisutnima obratio video porukom.

„Ovo je prilika da kažem nešto o Longinu. Uvek sam ga cenio i uvažavao kao jednog od najvećih majstora, naručito ikonopisa, a i fresko slikarstva, u čitavom našem srednjem veku. Jedino čemu se nisam nadao, da ču jednog dana dobiti nagradu koja će nositi njegovo ime. Ponosim se nagradom koju sam dobio, zbog tvoje veličine i vrednosti tvoga imena“, naveo je Kadijević.

Nagrada za mlade stvaraoce „Dimitrije Popović“ uručena je Vladimiru Antiću iz Kosovske Mitrovice. On se zahvalio domaćinima i naglasio da mu je velika čast da, pored toliko mladih i vrsnih umetnika sa kolonije, baš on dobije nagradu.

„Ovde ima jako dobrih umetnika koji su bili na ovoj koloniji. Jedanaestoro nas, gde je svako na svoj način predstavio sebe. Mislim da ovde ima jako kvalitetnih umetnika, ali žiri je odlučio da tu nagradu dobijem ja“, kazao je Antić nakon dodeljene nagrade.

Jorgovanka Popović, majka tragično stradalog Dimitrija, Vladimiru Antiću je tradicionalno uručila poklone.

„Ovo je jedan od najmađih učesnika koji će dobiti nagradu, za mog sina Dimitrija koji je stradao. Velika je sreća što ovoliko ljudi dolazi posle 20 godina. Moj Dimitrije živi zbog vas, mi živimo zbog njega“, rekla je ona.

Majka Dimitrija Popovića je poručila srpskom narodu da ostane na Kosovu jer je „ovo njihova zemlja“.

„Nemojte da idete, da se selite. Nemojte da nosite svoje pokojnike po Srbiji, da vadite, jer oni čuvaju našu zemlju. Ovo je Srbija, ovo je Kosovo i Metohija. Ovo je naša zemlja, naše sunce, naše nebo, ono nas greje, ono nas hrani“, istakla je Jorgovanka Popović.

Izložbu radova sa ovogodišnje likovne kolonije svečano je otvorio Saša Filipović, akademski slikar i profesor na Fakultetu umetnosti u Beogradu.

„Moj utisak je da je jedanaestoro kolega, koliko je učestvovalo na ovoj koloniji sa Kosova i Metohije, Srbije i Severne Makedonije svojim umetničkim stvaralaštvom donelo svetlost, očaranost kosovsko metohijskom prirodom nadahnutom istoričkim ličnostima i toplinu emocija“, istakao je Filipović.

Kako je dodao, uprkos svim okolnostima u kojima žive Srbi na Kosovu, slike stvorene na likovnoj koloniji predstavljaju kompilaciju vedrih i optimističnih ostvarenja.

Pokrovitelji kolonije, izložbe i nagrada su Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju, SG Priština i Opština Gračanica.

„Vidovdan je datum koji je svima nama simboličan i važan. Verujem da je pored kulturnog nasleđa, bio velika inspiracija našim umetnicima za stvaranje umetničkih dela“, kazala je Jelena Stojković, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM.

U okviru Vidovdanskih svečanosti sutra u 20.00 časova će u porti manastira Gračanica biti održan 32. izbor Kosovke devojke. Opštinu Priština će predstavljati Olivera Talić.

Comments

Pročitaj još