• Početna>
  • Vesti>

Borelj potvrdio da Kurti nije bio spreman da se danas sretne sa Vučićem

Foto Tanjug

Evropski šef diplomatije Žozep Borelj potvrdio je da u Briselu nije došlo do susreta predsednika Srbije i premijera Kosova jer kosovska strana za to nije bila spremna, javlja Radio Slobodna Evropa.

U Briselu su danas održane dve runde bilateralnih sastanaka visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Borelja i izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa Kurtijem i Vučićem.

Iako je EU najavila da potom sledi zajednički sastanak Borelja, Lajčaka, Kurtija i Vučića, to se nije dogodilo, a Vučić je novinarima u Briselu rekao da Kurti „nije hteo da se vidi sa njim“, a da je njemu zvanično predočeno da Kurti „nije spreman za sastanak s njim“.

Kurti je potom izašao u medije s tri uslova Kosova u procesu normalizacije odnosa sa Srbijom, a Borelj je u svojoj izjavi potvrdio da je premijer Kosova te uslove postavio.

Po Boreljovim rečima, koje prenosi RSE, to su:

„Prvo, formalizacija Osnovnog sporazuma (o putu normalizacije odnosa Beograda i Prištine) potpisivanjem od strane odgovarajućih šefova država i vlada; Drugo, povlačenje pisma sa rezervom koje je bivša premijerka (Srbije, Ana) Brnabić zvanično deponovala u EEAS (diplomatska služba EU), od 13. decembra 2023 i treće, izručenje Milana Radoičića i njegove paravojno-terorističke grupe kosovskim pravosudnim organima“.

Srbija, prema Borelju, nije bila spremna da u potpunosti ispuni uslove Kosova pozvavši se na ustavna ograničenja, dok je predsednik Vučić ukazao da je spreman da istraži opcije u vezi sa pismom bivše premijerke i formalizovanja Sporazuma u skladu sa dosadašnjom praksom dijaloga kako bi se deblokiralo sprovođenje sporazuma, navodi RSE.

Borelj je rekao i da je evropska strana predstavila novi predlog plana primene koji bi vodio u fazu implementacije.

„Nažalost, uslovljenost implementacije nije dozvolila da se diskusije danas usredsrede na konkretne mere implementacije“ dveju strana, istakao je Borelj i dodao da su ;stavovi strana i dalje udaljeni o tome kako bi se mogla pokrenuti implementacija Sporazuma i shodno tome kako treba nastaviti proces normalizacije.

„Kao što sam ranije rekao, EU ne može sama da želi normalizaciju odnosa ako se same strane ne mogu dogovoriti kako dalje. Uloga EU je da pomogne i podrži strane u njihovim naporima u okviru dijaloga – i to je ono čemu smo posvećeni“, rekao je Borelj.

On je potvrdio da će se proces nastaviti i da će specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak već sledeće nedelje ugostiti dva glavna pregovarača u Briselu da bi nastavili razgovore o planu implementacije Sporazuma, kao i drugim pitanjima dijaloga.

„Potrebna je hrabrost, vizija i politička volja lidera za budućnost Kosova i Srbije i njihovih građana. Kao EU, spremni smo da pomognemo na svakom koraku na tom putu“, poručio je šef diplomatije EU.

Comments

Pročitaj još