• Početna>
  • Vesti>

Dodela nagrada „Longin“ i „Dimitrije Popović“ i izložba radova sa kolonije „Vidovdan 2024“ sutra u Gračanici

Foto. Dom kulture Gračanica

Dodela nagrada „Longin“ i „Dimitrije Popović“ i izložba radova nastalih na ovogodišnjoj likovnoj koloniji „Vidovdan 2024“ biće održani sutra, 25. juna, u Galeriji Doma kulture „Gračanica“.

Žiri za dodelu likovnih nagrada na Vidovdanskim svečanostima za 2024. godinu u sastavu mr Petar Đuza, redovni profesor slikarstva u penziji, Maja Todić, master slikarka, Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti, doneo je odluku da nagradu za životno delo u oblasti likovnih umetnosti „Longin“, dodeli istoričaru umetnosti, reditelju, scenaristi i likovnom kritičaru, Đorđu Kadijeviću iz Beograda.

„Đorđe Kadijević, likovni kritičar i istoričar umetnosti, filmski i TV režiser, scenarista, jedan je od najistaknutijih savremenih srpskih intelektualaca. Kadijević se bavi likovnom kritikom, publicističkim i esejističkim pisanjem o umetnosti, a likovno-kritičke i estetičko-teorijske oglede objavljuje u dnevnim novinama „Politika“, kao i u stručnim časopisima. Longin priznanje je danas upisalo još jedno ime likovne umetnosti i svekolike kulture – Đorđe Kadijević je još jedan ukras u lepoti trajanja i traganja za boljim i lepšim na ovom svetu, već više od šest decenija delatno prisutan na našoj kulturnoj sceni, podjednako uspešan u nekoliko stvaralačkih disciplina. On ovaploćuje onu vrstu autora koja je svojim prisustvom, istinom i radom u kritici ali i dramaturgiji ostavila veliki trag u našoj kulturi, kreirajući jednu sredinu u kojoj je mogla da se pojavi autentična srpska umetnost.“ – ističe se u obrazloženju žirija.

Nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika na Likovnoj koloniji „Vidovdan 2024“ dodeljuje se Vladimiru Antiću iz Kosovske Mitrovice.

 „Vladimir Antić svoje zapise ostvaruje u akvarel tehnici, koja je u klasičnom slikarstvu starim majstorima služila kao jedan od načina podslikavanja pre slikanja uljem, a on hrabro i odvažno akvarel koristi kao prvu i zadnju misao u više podfaza. Atmosferska lepršavost, vazdušasti prostor i siluete živog sveta, samo su neki od mnogobrojnih motiva koje umetnik istražuje” – piše u predgovoru kataloga slikarka Milica Kostić.

Događaj počinje u 20.00 časova.

Pokrovitelji kolonije, izložbe i nagrada su Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije,  Kancelarija za Kosovo i Metohiju, SG Priština i Opština Gračanica.

Comments

Pročitaj još