• Početna>
  • Vesti>

U Manastiru Dečani uz veliki broj vernika obeležen praznik Svete Trojice

Foto X

U Manastiru Visoki Dečani danas je uz veliki broj vernika i hodočasnika obeležen praznik Pedesetnica, poznat i kao praznik Svete Trojice koji označava silazak Svetog Duha na apostole i rođenje Crkve.

Kako je navedeno na nalogu Manastira Visoki Dečani, na društvenoj mreži “X”, Pedesetnica se praznuje 50 dana posle Vaskrsa i jedan je od najznačajnijih praznika u pravoslavnom kalendaru.

“Teološki, Pedesetnica označava ispunjenje Hristovog obećanja da će poslati Svetog Duha svojim učenicima, osnažujući ih da šire Jevanđelje svim narodima. Ovaj događaj se vidi kao završetak Vaskršnje tajne, jer Duh Sveti silazi i ostaje sa vernima, rukovodeći i osvećujući Crkvu. Praznik takođe naglašava jedinstvo i univerzalnost Crkve, pošto su Apostoli, ispunjeni Duhom Svetim, počeli da govore na raznim jezicima, simbolizujući rušenje barijera i širenje hrišćanske poruke svim ljudima”, navodi se.

Na današnjoj proslavi u manastiru Visoki Dečani, kako se dodaje, atmosfera je bila ispunjena duhovnom radošću i poštovanjem.

Sveta Liturgija je bila dubok izraz srpske pravoslavne vere, okupljajući zajednicu u molitvi i zahvalnosti za dar Svetog Duha.

“Prisustvo velikog broja vernih hodočasnika naglasilo je živu prirodu pravoslavne hrišćanske tradicije na Kosovu i Metohiji. Okupljajući se u svetom prostoru našeg manastira, podsetili smo se trajne sile i blagodati Duha Svetoga, koji nas i dalje nadahnjuje i vodi na našem putu vere”, dodaje se.

Comments

Pročitaj još