• Početna>
  • Vesti>

Maja Sever u podkastu Kim radija: Novinarstvo je javno dobro

„U protekle dve godine desilo se preko hiljadu napada na novinare, i preko dvesta prijava Savetu Evrope. Naš posao postaje nesiguran, a novinarstvo predstavlja javno dobro i ono nam treba kako bi odbranili demokratiju“, navela je u podkastu Kim radija predsednica Evropske federacije novinara (EFJ) i novinarka Hrvatske radio-televizije (HRT) Maja Sever.

Maja Sever je navela da EFJ traži od evropskih institucija da osiguraju okvir u kome slobodni i nezavisni mediji mogu nezavisno raditi.

„Teško je naći sredstva i prikupiti ih od oglašivača, na celom ovom našem području. Pitanje pretplate medija još uvek ne funkcioniše. Ni jedan medij ne može živeti i platiti novinare samo od pretplate. Dolazimo do toga da moramo projektno raditi, što je izuzetno teško i iscrpljujuće“, navela je Sever, dodajući da na Zapadnom Balkanu ne postoji pravo medijsko tržište.

Prema njenim rečima, jedan od najvažnijih zahteva u radu EFJ jeste pronalazak načina za sufinansiranje i održivost malih lokalnih medija.

„U Hrvatskoj imamo lokalne medije koji su zavisni od finansiranja lokalne samouprave. Ono što smo mi napravili sa medijskim stručnjacima, jeste model kako vaša opština ili grad imaju obavezu da deo sredstava od dva, pet ili šest odsto dati za lokalne medije i najčešće to koriste za vlastitu propagandu. Mi smo predložili modele za velike i za male medije koji se moraju sprovesti u transparentan postupak sa kvalitetnim sadržajem“, pojasnila je.

Velike medije vodi poslovni interes

Maja Sever je istakla da je normalno da velike medije vodi poslovni interes.

„Ne mislim da i u tim medijima nema sjajnih i slobodnih novinara koji imaju prvo jednu borbu, boriti se za svoju slobodu i nezavisnost unutar takve kompanije. Izboriti se da priče izađu unutar takve kompanije, pa onda protiv svih ostalih, oni koji ih tuže i dodatno opterećuju tu kompaniju“, dodala je ona.

Istakla je da je sve teže baviti se novinarskim poslom, „u kojima se pred nas stavlja sve više zahteva“.

„Ja koja sam krenula u novinarstvo pre 30 godina na televiziji u jednostavnim formama. I nakon 30 godina trebam znati sve, trebam znati i podkast, jer retko koji medij može opstati bez podkasta, trebam znati šta je TikTok i šta da radim na njemu“, dodala je.

Pored toga, kako je Sever navela, novinari moraju voditi računa i šta objavljuju.

„I krivi zarez ti se obije o glavu u ovom svetu društvenih mreža. To je zaista opterećujuće. Još tome treba dodati da medijske kuće nemaju resursa i kapaciteta da te ljude pošteno edukuju“, kazala je ona.

Sistemska regulacija važna za male medije

Sever je istakla da se u rešavanje pitanja sistemske regulacije medija moraju uključiti predstavnici novinarskih organizacija, novinari i zastupnici novinarskih i autorskih prava.

„Interes svakog malog medija je da njihov sadržaj bude dostupan i urednički regulisan na velikim platformama, ali uz naš input, a ne mimo nas. Ne da je neki algoritam odlučio da će neki vaš tekst ukloniti ili mu smanjiti rič“, rekla je.

Predsednica EFJ Maja Sever je mišljenja da je potrebno zaštititi novinarstvo kao važno zanimanje koje služi interesu javnosti.

„Da bi sačuvali vrednosti za koje se zalažemo i za koje smo, ajmo reći educirani, nama treba podrška društva i siguran okvir, zakonski i finansijski, da to možemo sprovoditi. Tu je jako potrebna snaga pojedinca. Da bi pojedinac bio snažan, on mora biti plaćen i njegova egzistencija mora biti zaštićena. Ne možete se vi boriti protiv pritisaka političara ili onih koji hoće sakriti istinu na način da ne znate da li ćete dobiti platu prvog ili petog u mesecu, platiti kredite ili vrtić“, dodala je Maja Sever.

„Pojeli nas klikovi

Sa razvojem društvenih mreža, brojnost publike odnela je prevagu nad kvalitetnim medijskim sadržajem.

„Što bi rekli – pojeli nas klikovi. Ja bih rekla da dobar sadržaj čuva svoju vernu publiku. Znam da postoji jako puno ljudi koji vrednuju i poštuju dobar sadržaj. Nažalost, u vremenima u kojima je sve nekako brzo, u kojima se publika privlači klikovima, je jako teško zaštititi kvalitetno novinarstvo“, kazala je predsednica EFJ Maja Sever.

GS EFJ: Usvojen predlog rezolucije UNS-a o ubijenim, kidnapovanim i nestalim novinarima

Na Godišnjoj skupštini (GS) Evropske federacije novinara (EFJ) u Prištini, održanoj 24. maja, jednoglasnom odlukom usvojen je predlog rezolucije Udruženja novinara Srbije (UNS) o ubijenim, kidnapovanim i nestalim novinarima u periodu 1998 – 2005.

„Jako sam zadovoljna. Imali smo vrlo zanimljive panele, doneli smo mnoge rezolucije. Jako mi je drago da smo, uprkos svemu, jednoglasno doneli rezoluciju koju su poslali kolege iz UNS-a. Ona je vrlo opširna i u njoj ponovo upozoravamo o važnosti istrage i privođenja pravdi za zločine koji su počinjeni nad novinarima na ovom području“, zaključila je u podkastu Kim radija Maja Sever.

Comments

Pročitaj još