• Početna>
  • Vesti>

Stano: Borelj nije poslao izveštaj o ukidanju mera Kosovu zbog eskalacije na severu

Foto: Tanjug

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je danas da visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Ðuzep Borelj još nije poslao izveštaj državama članicama koji se tiče eventualnog ukidanja mera Kosovu zbog jednostranih akcija koje su dovele do eskalacija na severu.

Stano je, na redovnom brifingu za medije u Briselu, rekao da su države članice zadužile Borelja da napiše izveštaj koji se tiče mera koje su uvedene Kosovu pre godinu dana i one su te koje će prvo znati šta piše u tom izveštaju.

To se još nije dogodilo, rekao je on i naglasio da nema prostora, niti potrebe za bilo kakve spekulacije.

Kada se to dogodi, naglasio je Stano, partneri na Kosovu će biti obavešteni.

Stano je rekao da EU zabrinjava situacija na severu, koju su u proteklom periodu obeležili jednostani, nekoordinisani koraci i nove eskalacije.

“Zbog konstantne eskalacije je EU i nametnula mere vladi u Prištini i zato je potrebno da kosovske vlasti preduzmu mere za deeskalciju. Isto to očekujemo i od Srbije, jer obe strane imaju zadatak i obaveze da u saradnji sa saveznicima, proksijima, partnerima, spreče bilo kakvu dalju ekalaciju i vrate se dijalogu o primenu sporazuma o putu za normalizaciju odnosa” poručio je Stano.

Stano je naglasio da je EU pokazala da može da reaguje i određenim merama, a ne samo izjavama na poteze eskalacije.

Comments

Pročitaj još