• Početna>
  • Vesti>

Promocija knjige „Istorija srpske poezije Kosova i Metohije 1951-2022“ sutra u Gračanici

U okviru Vidovdanskih svečanosti Dom kulture „Gračanica“ ogranizuje promociju knjige „Istorija srpske poezije Kosova i Metohije 1951-2022“ pisca i književnog kritičara Aleksandra B. Lakovića, koja će se održati u utorak, 18. juna 2024. godine sa početkom u 20 časova. Pored autora o knjizi će govoriti i dr Jana Aleksić, Živojin Rakočević i Žarko Milenković.

Knjiga „Istorija srpske poezije Kosova i Metohije 1951-2022“ godine, jedno je od najznačajnijih izdanja Doma kulture “Gračanica” u ovoj godini. Ona nudi sistematičan pregled srpske poezije na Kosovu i Metohiji i stvaralaca, ali je svakako i neka vrsta istorije izdavaštva i srpske knjige na Kosovu i Metohiji naznačenog perioda.

,,Kako bi oblikovao naučno relevantnu studiju, Laković se rukovodio nekolikim kriterijumima: kriterijum ostvarenog pesničkog rezultata, to jest da zastupljeni pesnici imaju makar jednu samostalnu ili zajedničku knjigu pesama; kriterijum mesta rođenja i delovanja pesnika, bez obzira na kulturni krug kojem, shodno svom trenutnom opredeljenju, taj pesnik pripada; značajan kriterijum je i simbolička i tematsko-motivska vezanost pesnika za Kosovo i Metohiju; konačno, aksiološki kriterijum, prema kojem su u istoriji zastupljeni oni autori čiji su radovi prošli vrednosnu procenu samog autora monografije. Lakovićev nijansirani i diferencirani vrednosni stav, pored uloženog interpretativno-analitičkog pregnuća, implicitno pokazuje i obim pojedinačnih eseja ili osvrta koje opredeljuje za osvrt na nečiju poeziju. Laković svoje proučavanje zasniva na premisli da se ništa „nije tako brzo i zdušno primilo na tlu Kosova i Metohije, kao moderno pesništvo“. Tim književnoistorijskim stavom on ujedno pruža i objašnjenje o motivaciji da se upusti u složen i zahtevan poduhvat tumačenja i (re)valorizacije”, ističe dr Jana Aleksić, recenzentkinja ove knjige.

Aleksandar B. Laković (1955, Peć) je pesnik, prozaista, kritičar, esejista, putopisac i antologičar. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom gradu, a Medicinski fakultet u Prištini 1980. godine, kada se preselio u Kragujevac. Specijalizaciju interne medicine završio je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1988. godine. Objavio je sledeće knjige pesama: „Noći“, „Zaseda“, „Povratak u Hilandar“, „Drvo slepog gavrana i mnoge druge. Poetički tetraptih:“ Poetike pesnika rođenih između 1956. i 1965“. godine i „Peva „kuća pored puta“ – „Ogledi o kragujevačkom književnom stvaralaštvu“; knjigu putopisne proze: „Hilandarski putokazi“ (sa crtežima vajara Zorana Ilića Brade); roman: „Kad kuće nismo zaključavali“, fotoputopisnu monografiju u slici i reči: „Hilandar i Sveta Gora između mita i istorije“. Uredio je i zbornike: „Njegoš, riječ skuplja dva vijeka“: zbornik radova o stvaralaštvu Petra II Petrovića Njegoša i Branko Miljković, moć reči: „zbornik radova o stvaralaštvu Branka Miljkovića“. Dobitnik je nagrada: „Kondir Kosovke devojke“ za poeziju, „Jovan Skerlić“ i „Milan Bogdanović“ za književnu kritiku, „Grigorije Božović“ za prozu, „Ljubomir Nenadović“ za putopisnu knjigu i poveljom za životno delo UKS. Živi i radi u Kragujevcu i Ljutoj.

Comments

Pročitaj još