• Početna>
  • Vesti>

U KBC Kosovska Mitrovica danas besplatno ispitivanje tumor markera, radiološki, pedijatrijski i dermatološki pregledi

Foto: Radio Mitrovica sever

Besplatni preventivni pregledi bez uputa, zakazivanja i obaveznog zdravstvenog osiguranja, biće vršeni i ove nedelje, 16. juna u KBC Kosovska Mitrovica i to u oblasti radiologije, dermatologije i pedijatrije, a građani će u bolničkoj laboratoriji moći da odrade tumor markere i ostale krvne analize.

Kako je najavio v.d. direktora KBC dr Zlatan Elek, u terminu od 8 do 17h, vršiće se ultrazvučni pregledi abdomena i male karlice, pregledi mladeža, a na dečjem odeljenju, najmlađima će pored pedijatra, na raspolaganju biti oftalmolog i specijalist ORL.

U bolničkoj laboratoriji, svi građani će moći da provere status tumor markera i to CEA, CA 19-9 i Alfa fetoproteine.

„Prva dva tumor markera mogu ukazati na promene na debelom crevu, ali suštinski, nema specifičnih tumor markera. Povećanje njihovih vrednosti, upućuje nas na dodatne preglede koji se takođe mogu odraditi u KBC Kosovska Mitrovica. Rade se dodatne dijagnostičke procedure kojima utvrđujemo da li ima tumora na nekom organu“ objasnio je dr Elek.

Istakao je važnost organizovanih prevetnivnih pregleda dece.

 „Posebno želim da apostrofiram da ćemo u nedelju imati kompletan pregled dece i zato pozivam sve građane da dovedu svoju decu koju će pregledati pedijatri, specijalisti ORL i specijalisti za očne bolesti. Na pedijatrji, za decu će takođe biti rađena kompletna krvna slika, glikemija i merenje krvnog pritiska“ napomenuo je Elek.

Za starije građane, u domovima zdravlja u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću, preglede će obavljati lekari opšte prakse, a biće rađene i laboratorijske analize krvna slika i glikemija. Ukoliko pregled ukaže na bilo kakav problem, pacijenti će tokom naredne nedelje biti upućeni kod specijaliste.

Elek je pozvao sve građane da dođu, prekontrolišu svoje zdravlje jer su ovi pregledi i organizovani upravo radi skrininga pacijenata, jer se svaka promena lakše prati i otklanja ukoliko se otkrije u početnoj fazi.

Comments

Pročitaj još