• Početna>
  • Vesti>

Reciklirana čarolija u Akvarijusu: Mališani nam poručuju da je umetnost svuda oko nas

Tradicionalna godišnja izložba dečjih radova otvorena je ovog vikenda u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“, u Kosovskoj Mitrovici.

Izložba predstavlja plodove rada i truda dece iz Kosovske Mitrovice i Zubinog Potoka koja su učestvovala u školi slikanja „Mali atelje“, koja već godinama neguje i razvija talenat najmlađih, a koja funkcioniše u okviru PKC „Akvarijus“.

Prostorije Akvarijusa bile su ispunjene šarenilom boja, kreativnošću, dečjom grajom, smehom i pesmom, dok su ponosni roditelji uživali u ostvarenjima malih, a velikih umetnika.

Izložbu su otvorile dvanaestogodišnja Lena Andrić i jedanaestogodišnja Teodora Jelić, učenice Osnovne škole „Branko Radičević“ i polaznice „Malog ateljea“, koje su same osmislile tekst za govor.

Prisutnima su pojasnile da su se ove godine posvetili pravljenju kućica od različitog recikliranog materijala kao što su karton, glina, flaše i slično, vodeći računa o zaštiti prirode. Inspiracija im je bio naš grad i njegovi delovi kojima treba ulepšavanje.

„Svaka kuća je posebna na svoj način. Jako smo uživali u procesu pravljenja kućica“, kazale su.

Pored kućica, mališani su se pobrinuli i za enterijer, kao i za stanovnike koji će živeti u njima.

Tu su i portreti, a inspiracija su im bili veliki slikari kao što su Salvador Dali, Kandinski i Leonardo da Vinči.

„Kandinski nam je bio inspiracija za boju i oblik, Dali za svet mašte i građevinu, a Leonardo za promisao“, dodale su.

Ove godine mališani su naučili još nešto veoma važno: „Da je sve oko nas umetnost – i kuće i sobe i građevine, a ne samo crteži i slike“.

Svim polaznicima škole slikanja dodeljene su diplome, a proglašen je i najbolji mladi autor za koga je obezbeđena specijalna nagrada.

U pitanju je devetogodišnja Jana Nedić, kao najistaknutiji polaznik u 2023/2024. godini. Nagrađena je zbog originalnog izraza u radu, redovnosti u nastavi i zalaganja i truda u toku nastave.

„Nagradu nisam očekivala i mnogo sam srećna. Nastaviću da idem kod Miljane u školicu“, ponosno nam je kazala Jana, učenica Osnovne škole „Sveti Sava“.

„Mali atelje“ postoji upravo zbog ovih mališana, kroz koji je ove godine prošlo čak 94 deteta.

„U ovom gradu se stalno sve menja i mnogo toga se smanjuje i ide u negativnom pravcu, ali ono što je stvarno istina i lepota i razlog zašto postojimo i zašto mislim da ćemo i dalje postojati, jesu upravo ova deca koja su u svojoj kreaciji savršena“, kazala je akademska slikarka, Miljana Dunđerin, pod čijom četkicom funkcioniše „Mali atelje“.

Izložba dečjih radova u PKC „Akvarijus“ još jednom je pokazala koliko je važno pružiti podršku i prostor za razvoj mladih talenata.

Zainteresovani mogu posetiti izložbu narednih šest dana i uživati u radovima koji odišu neiskvarenom i čistom dečjom kreativnošću. Dođite i uživajte u čaroliji dečje umetnosti!

Comments

Pročitaj još