• Početna>
  • Vesti>

Navršava se 25 godina od kidnapovanja više Srba u Orahovcu

Foto: Radio Goraždevac

Pre  dve i po decenije, 16. i 17. juna , u Orahovcu je naočigled njihovih supruga i komšinica kidnapovano više starijih muškaraca koji su odvedeni u nepoznatom pravcu.

Kidnapovani su penzioneri Panta Grković (1939) koji je kasnije identifikovan i sahranjen na groblju iza crkve u Orahovcu i Tika Miljković koji je posle nekoliko dana u zatočeništvu uspeo da pobegne. O ostaloj trojici, toga dana kidnapovanih Srba, ni dan danas se ništa ne zna. Peki Peleviću (1935), Marku Vitoševiću (1938) i Sveti Grkoviću (1933), koji su odvedeni iz svojih kuća, od toga dana se gubi svaki trag.

Supruge i komšinice su prepoznale ljude koji su ih odveli. Po njihovom svedočenju neki su nosili uniforme na kojima je stajao amblem na kome je pisalo “UĆK” a neki su bili u civilu. Odveli su ih pod izgovorom da će ih pustiti posle saslušanja. Za njihovo odvođenje niko nije odgovarao. Porodice do današnjeg dana nisu dobile informacije šta se sa njima desilo.

Osim njih petorice, u ta dva dana su kidnapovani i Srbi, izbeglice iz Hrvatske. Begovići: Jovan, Nikola, Simo i Blažo kao i njihov prijatelj Mihajlo Velimirović. Oni su posle bekstva od Oluje u Hrvatskoj utočište pronašli u jednoj prostoriji podruma vina “Orvin” u Orahovcu, koja je tada služila kao improvizovani kolektivni centar za izbeglice. U novoj “oluji” nestali su iz Orahovca. O njihovim sudbinama se do dana današnjeg ništa ne zna.

Od 1998. do 2000. godine, na teritoriji opštine Orahovac kidnapovano je ukupno 86 Srba. 84 imena se nalaze na spomeniku kidnapovanim i ubijenim Srbima na ulazu u selo Velika Hoča. Pored njih, kidnapovani su i novinari Đuro Slavuj i Ranko Perenić čija sudbina takođe nije rasvetljena do današnjeg dana.

Comments

Pročitaj još