• Početna>
  • Vesti>

Tribina “Kozara 1942” i dokumentarni film “Dve Brankove Kozare” 15.juna u Domu kulture “Gračanica”

Foto: Dom kulture Gračanica

Dom kulture „Gračanica“ i Muzej žrtava genocida iz Beograda, 15. juna 2024. godine u 20 časova u Velikoj sali Doma kulture „Gračanica“, organizuju tribinu „Kozara 1942“ i projekciju dokumentarno-igranog filma „Dve Brankove Kozare“.

U proleće 1942. godine, partizanske jedinice su vodile uspešne borbe za širenje slobodne teritorije, oslobađanje važnih strateških tačaka i gradskih i privrednih centara u Bosanskoj krajini. Rezultat prolećne partizanske ofanzive bilo je oslobođenje Prijedora, Ljubije, Oštrelja i Bosanskog Petrovca, kao i konstantno ugrožavanje vitalnih komunikacijskih pravaca dolinama Save, Vrbasa i Sane, sve ovo je bio dovoljan razlog da nemačke i hrvatske vojne snage pokrenu opsežnu ofanzivu na najjače partizansko uporište u Bosanskoj Krajini na Kozaru. Tokom velike nemačko – hrvatske ofanzive od 10. do 15. jula 1942. godine na Kozaru procenjuje se da je stradalo preko 40 hiljada Srba, od kojih je čak oko 12 hiljada dece starosti do petnaest godina. Predavanje će održati kustos Muzeja žrtava genocida istoričar Bojan Arbutina.

Predavanje prati projekcija dokumentarno-igranog filma „Dve Brankove Kozare“ reditelja Ivice Vidanovića, koji u fokusu ima čoveka u dečačkim i staračkim danima, koji je preživeo kozaračku ofanzivu 1942. godine. Suočavajući se sa stradalničkom prošlošću, a šetajući šumama Kozare, stari Branko se priseća svojih strahova i patnji, svoga detinjstva i borbe za život u tim nemilosrdnim vremenima. Priča o Branku jeste univerzalna priča o čoveku koji pronalazi načine da sačuva život. To je priča o detetu koje je, ne svojom voljom, završilo u vrtlogu najstravičnijih zločina počinjenih nad njegovim narodom u viševekovnoj istoriji, i priča o teretu sa kojim je izrastao i koji nosi do staračkih dana – reči su reditelja filma Ivice Vidanovića.

Scenario za film potpisuje Božidar Knežević dok je stručni konsultant na filmu kustos Muzeja žrtava genocida istoričar Bojan Arbutina.

Ceo program će biti održan u subotu 15. juna 2024. godine u 20 časova u Velikoj sali Doma kulture „Gračanica“. Ulaz je slobodan.

Comments

Pročitaj još