• Početna>
  • Vesti>

Petković: Uprkos provokacijama i Kurtijevim besmislenim izjavama, zalažemo se za racionalnu politiku dijaloga

Foto: Kancelarija za KiM

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković reagovao je piutem saopštenje na na izjavu kosovskog premijera ALjbina Kurtija da „Kosovo nema problem sa lokalnim Srbima u opštinama na severu, već sa Beogradom koji se tada nije distancirao od Slobodana Miloševića, a danas od Vladimira Putina“.

„Aljbin Kurti svakodnevno dokazuje da nema problem sa Srbima na Kosovu i Metohiji tako što ih hapsi, oduzima im imovinu i sprovodi teror svake vrste, a njegovi problemi sa srpskim narodom sasvim će nestati ako Srba na Kosmetu uopšte ne bude bilo. Zbog toga Srbi imaju problem sa Kurtijem koji ih svakodnevno teroriše i ugnjetava“, saopštio je Petković.

On je naglasio da je „Kurtijeva šovinistička politika  do te mere neprikrivena, da su sve njegove poruke o demokratiji i ljudskim pravima koja se navodno garantuju Srbima ništa drugo do neslana šala“.

„Srbija će nastaviti da vodi legitimnu i na međunarodnom pravu zasnovanu politiku zaštite svojih državnih i nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji, a ta politika sasvim razumljivo nervira Kurtija, jer ona je nespojiva sa separatističkim i velikoalbanskim ciljevima vrhuške u Prištini“, naveo je Petković.

Petković je ponovio da će Beograd, uprkos svakodnevnim provokacijama i besmislenim izjavama Kurtija, nastaviti da se zalaže za racionalnu politiku dijaloga, sa ciljem da se Kurti i njegovi separatisti dovedu k poznaniju prava.

„Kurti bi, umesto što fantazira o Miloševiću i Putinu, trebalo da povede računa o svom političkom nasleđu, a koje se nažalost zasniva na zveckanju oružjem, potpirivanjem etničke netrpeljivosti i prizivanjem sukoba, umesto normalizacije odnosa, izgradnje mostova poverenja i potrage za kompormisom“, zaključio je Petković.

“Kosovo nema problem sa lokalnim Srbima u severnim opštinama, već sa Beogradom koji se nije distancirao od Miloševića iz prošlosti, a danas od Putina u sadašnjosti”, izjavio je Aljbin Kurti na samitu koji se danas održava u Prištini. 

Samit Zapadnog Balkana 2024. u organizaciji Economist Impact-a pod nazivom „Oslobađanje potencijala regiona“ – održan je u Prištini ovog jutra.

Iako samit o Zapadnom Balkanu, ovoj su, izuzev kosovskog premijera Aljbina Kurtija, debati bili prisutni – bivši sekretar NATO-a Lord Džordž Robertson, ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer, šef Kancelarije EU na Kosovu Tomaš Sunjog, ali i bivši premijer Italije, Mateo Renci.

Comments

Pročitaj još