• Početna>
  • Vesti>

Izložba slika Zorana Furunovića otvorena u Galeriji fakulteta umetnosti

Foto: Radio Mitrovica sever

U Galeriji Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici večeras je otvorena izložba sliika Zorana Furunovića.

Ovo je druga po redu posthumna izložba slika Zorana Furnovića, dugogodišnjeg redovnog profesora i dekana Fakulteta umetnosti.

Postavka prestavlja zbirku radova koji su nastajali na likovnim kolonijama “Vidovdanske svečanosti” u Gračanici, čiji je osnivač bio Zoran Furunović ali i retrospektivu njegovog stvaralaštva i priliku da se posetioci i studenti fakulteta bolje upoznaju i sagledaju evoluciju njegovog stila i vizije.

Dekanica Fakulteta umetnosti Ester Milentijević je svečano otvorila izložbu i poručila da je Furnović ostavio neizbrisiv trag u umetnosti na Kosovu i Metohiji.

„Večerašnja postavka je zbirka, koju smo uspeli da dobijemo od naših prijatelja iz Doma kulture u Gračanici. Zoran Furunović je bio jedan od osnivača likovne kolonije u Gračanici, a ovo su svi radovi koje je on ostavio radeći na toj koloniji. Zoran Furunović je bio komšija, kolega, dekan, i od kad znam za sebe znam za njega. On je bio osoba koja je meni 2014. godine dala priliku da se pokažem na mestu prodekana i naravno, kasnije kada nas je on napustio 2020. godine, preuzela sam tu ulogu“ rekla je Milentijević.

Milentijević je dodala da su njegovi inovativni pristupi i posvećenost unapredili i oplemenili umetničku zajednicu.

„Dok je rukovodio fakultetom, za osam godina, on je na neki način otvorio vrata i pustio sve nas kolege da se pokažemo i organizujemo izložbe.  Imali smo njegovu veliku podršku i to je nama mnogo značilo. Ove prostorije gde se mi nalazimo su takođe kupljene u njegovom mandatu, tako da mi posle dugo godina imamo galerijski prostor, divne prostorije, baletsku salu, gde možemo da realizujemo sve naše studijske programe“ navela je dekanica Fakulteta umetnosti Milentijević.

O njegovoj biografiji, radu i životu govorila je dr um. Suzana Vučković.

Pripremljen je i prigodan muzički program, u kojem su učestvovali studenti fakulteta.

Prva posthumna izložba dela Zorana Furunovića, održana je u Galeriji umetnosti Priština pri Domu kulture “Gračanica”.

Zoran Furunović rođen je 1953. godine u Prištini. Završio je Akademiju likovnih umetnosti u Prištini 1977. godine. Postdiplomske studije završio je u Beogradu 1982. godine u klasi profesora Zorana Petrovića. Bavio se likovnom kritikom, esejistikom i teorijom savremene umenosti. Radio je kao redovni profesor na Fakultetu umetnosti u Zvečanu na predmetu Slikarstvo.

Samostalno je izlagao od 1976. godine. Učestvovao je na preko 400 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dela Zorana Furunovića nalaze se u Narodnom muzeju u Beogradu, Muzeju savremene umetnosti u Nišu, Galeriji savremene umetnosti u Kruševcu, Galeriji Likovna jesen u Somboru, Galeriji Sopoćanska viđenja u Novom Pazaru i brojnim privatnim zbirkama u zemlji i svetu. Dobitnik ej više nagrada za slikarstvo i crtež, učesnik nekoliko desetina uglednih likovnih kolonija.

Preminuo je 2020. godine u Beogradu.

Comments

Pročitaj još