• Početna>
  • Vesti>

EU: Boreljov izveštaj o ispunjavanju zahteva EU od strane Kosova u fazi finalizacije

Foto: Tanjug

Šef evropske diplomatije, Džozep Borelj, uskoro će objaviti izveštaj o ispunjavanju zahteva Evropske unije od strane Kosova, potvrdio je za KoSSev portparol EU, Petar Stano.

To je, precizirao je, od ovog visokog evropskog predstavnika zatražilo Veće država članica EU, koje je prethodno u decembru prošle godine – izrazilo spremnost da Kosovu ukine mere ukoliko je ono ispunilo sve zahteve.

„U svojim zaključcima od 12. decembra 2023, Veće za opšte poslove je podsetilo da je EU spremna da ukine mere u odnosu na Kosovo u slučaju daljeg napretka u ispunjavanju zahteva EU izraženih u saopštenju od 3. juna 2023. godine. Veće je pozvalo visokog predstavnika Borelja i da predstavi izveštaj o ispunjavanju zahteva EU od strane Kosova“, naveo je danas za KoSSev Stano.

Nije poznato kada će on biti objavljen, dodaje, ali je u fazi finalizacije.

„Izveštaj još nije podnet i nismo objavili datum kada će to tačno biti urađeno. U fazi je finalizacije i uskoro će biti predstavljen državama članicama u Savetu“, poručio je Stano.

3. juna 2023, donešen je plan u EU kojom se tada pokušala razrešiti majska prolećna kriza na Severu, nakon nasilnog ulaska albanskih gradonačelnika u tri opštine na Severu i sukoba koji su usledili.

EU je tada pozvala Priština i Beograd da se uzdrže od nekoordinisanih i jednostranih akcija koje imaju potencijal da podignu tenzije i ugroze bezbednost i stabilnost na terenu i da se konstruktivno angažuju u dijalogu radi rešavanja ovog važnog pitanja, u kontekstu implementacije Sporazuma o putu ka normalizaciji.

Od Prištine se zatražilo da iz opština povuče specijalne policijske jedinice, omogući nove izbore za gradonačelnike na Severu, a od Beograda da ohrabri Srbe da na njima izađu.

Na ovaj plan, odnosno izjavu visokih predstavnika EU od 3. juna prošle godine iz EU, ali i iz Stejt Department uz poziv da se on uzme u obzir – podsetili su i ovog maja, nakon što su kosovske vlasti zatvorile sve finansijske srpske institucije na Kosovu.

Comments

Pročitaj još