• Početna>
  • Vesti>

Petković: Rezolucija 12 44 i dalje krovni dokument za zaštitu naroda, suvereniteta i integriteta RS

Foto: Tanjug

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je povodom 25. godina od prestanka NATO bombardovanja SR Jugoslavije i ujedno donošenja Rezolucije SB UN 12 44, da je ona i dalje “krovni, pravno obavezujući dokument za zaštitu srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije, ali i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, uprkos svim nastojanjima Prištine i Aljbina Kurtija da svakodnevno gazeći međunarodno pravo, minimizira značaj ovog sporazuma”.

“Nasuprot idejama secesionizma koje su danas nikad življe u Prištini i ideologijama velikoalbanskog šovinizma i etničke netrpeljivosti svake vrste prema srpskom narodu u pokrajini i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, takozvano Kosovo i dalje je jedan provozorijum koji ne priznaje više od polovine savremenog sveta i koje se kreće u granicama omeđenim upravo Rezolucijom SB UN 1244” saopštio je Petković.

Izrazio je žaljenje zbog izazova kojima je izložen mir na Kosovu.

“Nažalost, zbog nasilne i ratnohuškačke politike Aljbina Kurtija, teško stečeni mir na prostoru Kosova i Metohije danas je pod nikad većim izazovom, a trpeljivost srpskog naroda na ovim prostorima jedina je brana od njegovih snova o raspirivanju novih sukoba i ideja o etnički obesrbljenom Kosovu i Metohiji”.

Petković napominje da i mnogi međunarodni predstavnici krše Rezoluciju 12 44 u kojoj se ogleda međunarodno javno pravo.

“Svedoci smo danas da i mnogi predstavnici međunarodne zajednice otvoreno krše međunarodno javno pravo i postulate koji su sadržani u Rezoluciji 1244, pomažući i naoružavajući otvoreno takozvane Kosovske bezbednosne snage iako je svima dobro poznato da jedine oružane formacije na prostoru KiM mogu biti jedinice Kfor. U danima, mesecima i nedeljama pred nama Srbi na Kosovu i Metohiji i porodice koje su ostale bez svojih najmilijih, obeležavaće i četvrt veka nekažnjenih zločina koji su se desili od dolaska međunarodnih snaga na prostor Kosova i Metohije i to je mrlja na obrazu svih onih koji su Srbima morali da garantuju mir” ističe Petković.

Zaključuje da uprkos svemu, međunarodno pravo i norme moraju biti snažniji od kako je rekao, destruktivnih i secesionističkih težnji Prištine.

“Ali uprkos svim izazovima i destruktivnim secesionističkim nastojanjima u Prištini, nikada Aljbin Kurti, niti bilo ko drugi, neće moći da bude snažniji od univerzalnih i trajnih vrednosti međunarodnog prava i normi, ma koliko svakodnevno demonstrirao silu preko leđa srpskog naroda. Dok je predsednika Aleksandra Vučića naša diplomatska borba za Kosovo i Metohiju vodiće se nesmanjenim intenzitetom i žustrinom argumenata koje nam daje i međunarodno pravo” stoji na kraju saopštenja.

Comments

Pročitaj još