Časlav Jolić osuđen na osam godina zatvora

Foto: Kim

Časlav Jolić iz Đurakovca kod Istoka osuđen je na osam godina zatvora za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Čitanju presude kojom je Časlav Jolić osuđen na osam godina zatvora prisustvovalo je dvoje od troje oštećenih u postupku. Jolićev branilac Miodrag Brkljač je najavio podnošenje žalbe Apelacionom sudu.

Presudu je pročitao sudija Posebnog odeljenja Osnovnog suda u Prištini Musa Kondželji. Ista je doneta u saglasnosti sa sudskim većem čiji su članovi još i Valjbona Selimaj i Mentor Bajraktari.

Joliću će u kaznu biti uračunato vreme koje je proveo u pritvoru.

Advokat Brkljač je nakon izricanja presude kazao da je njegov klijent osuđen bez dokaza.

Časlav Jolić je otac četvoro dece sa prebivalištem u Mrčajevcima, centralna Srbija.

Podsetimo, Kosovska policija je 3. juna 2022. godine uhapsila Časlava Jolića u Đurakovcu kraj Istoka pod sumnjom da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u periodu 1998-1999. godine. On je tada došao na Kosovo zbog ostavinske rasprave, a nakon očeve smrti.

Specijalno tužilaštvo je 18. novembra 2022. godine podiglo optužnicu protiv Jolića. U njoj se navodi sumnja da je za vreme rata u saučesništvu sa drugim licima, Jolić kršeći međunarodno pravo mučio i nanosio velike patnje ili povrede telesnog integriteta ili zdravlja civilnom stanovništvu koje nije direktno učestvovalo u ratnom sukobu.

Završne reči u slučaju Časlava Jolića su pre nekoliko dana u Prištini izneli tužilac i odbrana.

Comments

Pročitaj još