• Početna>
  • Vesti>

Gervala: Zbog neprincipijelnog stava Borelja nisam optimista da će mere Kosovu biti ukinute

Foto: Donika Gervala Fejsbuk

Kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala, navodeći da je Kosovo ispunilo sve zahteve EU za deeskalaciju situacije na severu, kazala je da bi mere unije trebalo da budu ukinute, ali i dodala da nije optimista zbog neprincipijelnog stava visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Đuzepa Borelja po pitanjima između Kosova i Srbije, prenosi Koha.

“Nadam se da će konačno preduzeti pravi korak pre nego što ove institucije budu zamenjene drugim koje proizilaze iz glasanja koje uskoro očekujemo”, kazala je Gervala za Kosova pres.

Međutim, kako dodaje, do sada se mogao videti samo nepravedan tretman Kosova u odnosu na kršenja od strane Srbije.

“Nije da imam velika očekivanja. Boreljov stav uopšte prema temama između Kosova i Srbije nije principijelan, tako da nemam velika očekivanja od poslednjih koraka koji se mogu i koje bi trebalo preduzeti. Mere su bile predmet pregovora između potpredsednika Vlade Besnika Bisljimija i emisara Miroslava Lajčaka u Bratislavi. Ne samo da je ispunjeno pet tačaka koje su dogovorene, već su i više puta ispunjene, pa ne znam šta da kažem”, rekla je Gervala.

Stručnjak za evropske integracije Dritero Arifi takođe je skeptičan po pitanju ukidanja kaznenih mera protiv Kosova.

Prema njegovim rečima, EU može da nastavi status kvo mera zbog nedavnih koraka vlade u vezi sa dinarom i eksproprijacijama na severu.

“Mere za Kosovo su nepravedne. Ali, bojim se da bi se status kvo mogao nastaviti upravo zbog koraka koje je vlada nedavno preduzela. Uz eksproprijaciju zemljišta i pitanje dinara. To je nekonzistentnost vlade u odnosu na EU i bojim se da možda imamo negodovanja koja mogu ostati i biti uključena u izveštaj. Ali nadajmo se da će EU ispraviti ono što je pogrešila proteklih meseci i predložiti da se mere uklone”, navodi Arifi.

Prema pisanju Kohe, očekuje se da će Borelj sledeće nedelje podneti izveštaj o koracima koje je Kosovo preduzelo u ispunjavanju uslova za deeskalaciju situacije na severu Kosova.

Comments

Pročitaj još