• Početna>
  • Vesti>

Stano: Kosovo mora da ispuni svoje obaveze iz 2013. i 2015. godine

Foto: Tanjug

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da uključivanje Venecijanske komisije nije predviđeno u okviru sporazuma iz 2013. i 2015. o osnivanju Zajednice opština sa srpskom većinom, i da Priština treba da prestane sa kašnjenjem u ispunjavanju obaveza oko njenog formiranja, prenose prištinski mediji.

“Na Kosovu je kao članu Venecijanske komisije da zatraži pravni savet o nacrtima zakona ili zakonima koji su već na snazi, uključujući evropski predlog nacrta statuta Zajednice. Očekujemo da će Kosovo brzo reagovati po ovom pitanju i da će prestati sa kašnjenjima u ispunjavanju obaveza”, naveo je Stano.

On je naglasio da Kosovo mora da preduzme naredne korake u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine.

“Evropski predlog nacrta statuta pisao je tim specijalnog izaslanika EU zajedno sa renomiranim međunarodnim pravnim stručnjacima, kao i ekspertima iz Francuske, Nemačke, Italije i SAD, pošto strane nisu bile u mogućnosti da se same uključe u proces izrade. Posle predstavljanja evropskog predloga nacrta statuta premijeru Aljbinu Kurtiju i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u oktobru 2023. godine, Kosovo mora da preduzme naredne korake u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine, kako je gore navedeno”, dodao je on.

On je kazao i da su države Kvinte i EU jasno izneli svoj stav i očekivanje za sledeći korak koji Kosovo treba da preduzme u procesu implementacije sporazuma iz 2013. i 2015. u formiranju Zajednice srpskih opština.

“EU i Kvinta su veoma jasno izneli svoj stav i očekivanja u vezi sa sledećim korakom koji Kosovo treba da preduzme u procesu implementacije dva Briselska sporazuma (2013. i 2015.) u vezi sa uspostavljanjem Zajednice opština sa srpskom većinom. odnosno upućivanje Nacrta evropskog statuta Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti i da Ustavni sud proglasi zahtev prihvatljivim”, kazao je on.

Odgovor portparola EU usledio je samo nekoliko dana pošto je kosovski premijer izjavio da bi specijalni posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sam trebalo da podnese nacrt ZSO Venecijanskoj komisije, a da će on zatim, kao premijer taj nacrt predati Ustavnom sudu.

Comments

Pročitaj još