• Početna>
  • Vesti>

Prvi Svesrpski sabor – Usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda

Foto: RTS

U Beogradu se održava Prvi svesrpski sabor pod nazivom “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska”. Na saboru učestvuju delegacije iz Srbije i Republike Srpske. Na zajedničkoj sednici dve vlade usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda. Predsviđen zajednički umetnički program ansambala iz Srbije i Republike Srpske. Osim u glavnom gradu, programi su planirani širom Srbije.

Na zajedničkoj sednici Vlada Srbije i Republike Srpske jednoglasno usvojena Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je molebnu za Srbiju i Republiku Srpsku u Hramu Svetog Save sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, zvaničnicima najviših instutucija Republike Srbije i Republike Srpske i predstavnicima Srba iz regiona.

“Molimo se da sve nesloge ostanu iza nas, da pošaljemo poruku mira, sloge i bratske ljubavi, da glasno kažemo da srpski narod najviše želi mir, jer je najveću cenu uvek plaćao kada mira bilo nije. Da u slozi i uzajamnom poštovanju živimo sa svojim komšijama, da zajedno napredujemo i sami biramo svoju budućnost”, poručio je Vučić na Instagram nalogu.

Predsednik Srbije je ocenio da su vremena teška, da je izazova mnogo, a da je istorija naučila Srbe da samo u zajedništvu i sabornosti mogu da nađu onu snagu i mudrost koje su potrebne kako bi sačuvali narod i državu od neumitnih tokova istorije. Zato je ovaj sabor posvećen budućnosti, dok se sa ponosom sećamo slavnih predaka, naše duhovnosti, kulture i tradicije. Samo na tim čvrstim temeljima možemo da gradimo naše sutra”, naveo je Vučić.

Beseda patrijarha Porfirija: Sabiranje i saborovanje je u prirodi našeg pravoslavnog naroda

Patrijarh Porfirije poručio je nakon molebna u Hramu Svetog Save, u okviru Svesrpskog sabora, da se srpski narod danas sabira za duhovno jedinstvo i mir među svim ljudima i svim narodima, za naše dobro, ali i dobro svih koji žive s nama i oko nas.

“Sabiramo se u jedno, braća i sestre, da bismo darove dobijene od Boga upotrebili za dobro zbog svega i za sve, rečju, ne sabiramo se protiv bilo koga, nego se sabiramo za dobro najpre svoje ali i svih koji žive s nama i oko nas”, rekao je patrijarh. 

Naglasio je da svaki drugi cilj i sadržaj sabiranja nije naš i neće i ne može biti blagosloven.

“Samo kada znamo ko smo i kada čuvamo i negujemo pravoslavni način života i vrednosti, kada sledimo svetosavski i kosovski zavet, mi dobro znamo ko smo”, rekao je patrijarh.

Patrijarh je istakao da je Svesrpski sabor počeo u sabornom i zavetnom hramu posvećenom svetitelju Savi, duhovnom rodonačelniku našeg roda, da se pomolimo Bogu za jedinstvo duhovno i za sabornost našeg naroda, kao i za mir među svim ljudima i svim narodima.

“I zaista nema boljeg mesta za sabiranje i saborovanje, nema pogodnijeg mesta za početak svakog dobrog i blagoslovenog dela od Doma Božjeg. Jer kao što Hristos kaže, gde su dva ili tri sabrana u ime moje, onda sam ja među njima. Zato drugo ime za crkvu i jeste sabor. Sabrani u crkvi, jedno smo s Bogom, a kada smo jedno s Bogom, onda smo svi jedno među sobom”, naveo je Porfirije.

Poručio je da je duhovni zakon takav da što sve više približavamo Bogu, bliži smo i jedni drugima.

“A kada se udaljimo od Boga, kada se udaljimo od crkve, time se udaljujemo i jedni od drugih, kao pojedinci i kao narod. Reći ću to jednostavno, gde ima crkve, ima i našeg naroda, a tamo gde nema crkve, gde se narod udalji od crkve, on odumire, prestaje da postoji. Bog je stvorio čoveka kao saborno biće, kao biće zajednice i sabornost je samim tim i u prirodi crkve”, istakao je Porfirije.

Naveo je da je zato sabornost i u prirodi našeg srpskog pravoslavnog naroda, što je oblikovalo i oblikuje naš identitet. Patrijarh je zamolio sve Srbe da budu jedinstveni i složni i da u isto vreme grade mir i odnose sa svima, imajući na umu reči Gospodnje – “budite mudri kao zmije, a bezazleni kao golubovi”.

“Jer setimo se, ne tako davno, tek pre par decenija, bilo je nezamislivo da se pravoslavni Srbi okupe sa svih strana u hramu Božjem, sa državnim vođstvom, sa istaknutim predstavnicima društva, privrede, kulture, vojske i da čuju majčinsku toplu reč crkve koja ne pravi razliku među decom, a mnogima je to nezamislivo i danas”, rekao je Porfirije.

Naglasio je da crkva i jedne i druge neprestano poziva i vapi raširenih ruku da dođu u bratski zagrljaj, u dom Božji, u dom Svetoga Save, pomiritelja i ujedinitelja braća i naroda.

“Baš onako kako je u studeničkoj Bogorodičnoj lavri pomirio zavađenu braću Sveti Sava je gotov da i danas i uvek ujedinjuje i miri, sve zaceljuje vezama Hristove ljubavi u duhovno jedinstvo”, rekao je Porfirije.

Patrijarh Porfirije je dodao da kroz vekove od istoka do zapada, od severa do juga, nezavisno od državnih i političkih granica, kulturnih prostora, različitih lokalnih običaja, narečja i dijalekata, gde god da živi srpski narod, postoji zlatna nit koja ga povezuje i koja ga čini jednim, jedinstvenim i neponovljivim.

“To je, braćo i sestre, nit koja se zove pravoslavna vera, koja se zove SPC. Svi dobro znamo da su se kroz istoriju granice država i mesta obitavanja našeg naroda menjale. Međutim, konstanta i garant kako u prošlosti i u sadašnjosti, tako i u budućnosti našeg nepokolebljivog i trajnog jedinstva jeste živa pravoslavna vera, vera koju ni za šta nismo menjali i koja nas je oblikovala i očuvala neizmenjene”, rekao je patrijarh.

Prema njegovim rečima, u doba kada “orkanske bure vitlaju današnjim svetom i prete da pretvore sve u prah i pepeo”, SPC poziva očinski i bratski sve na duhovno jedinstvo, na međusobnu ljubav, na razumevanje i poštovanje bez obzira na legitimne razlike i poglede po bilo kom pitanju.

“Da i mi kao naši sveti i slavni svake hvale dostojni preci nadahnjujemo bratsko jedinstvo i ljubav crpimo iz svete liturgije tog nebeskog božanskog dara koji nam je ostavio i zaveštao sam Hristos iz molitve koje nas je takođe naučio Hristos i svi sveti iz evanđelja njegovog, koji je jedina sigurna lestvica kojom se penjemo u večnost”, poručio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je izrazio želju da se narod srpski sakuplja i saboru na slavu Božju i na ponos i slavu svih njegovih svetih predaka koji su radi blagoslova i dobra svome narodu, ne štedeći svoj kratki vek, položili svoj život caru vaseljene kada je to trebalo.

“Pozivamo vas, deco Svetoga Save, da se već u četvrtak veče na Spasovdan, slavu Beograda, okupimo u Spasovdanskoj litiji posle svete liturgije sa moštima velikog i divnog svetitelj iz naših vremena, Svetoga ave Justina Ćelijskog. I da molitveno i saborno prizovemo blagoslov Božji na grad ovaj, na zemlju ovu i narod naš i na čitav svet”, rekao je Pofirije.

Neka nas sve, jedan u trojici, Bog, Otac i Sin i Sveti duh blagoslovi”, poručio je Porfirije.

Na Svesrpskom saboru učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević i zvaničnici najviših institucija Srbije i Republike Srpske, predstavnici Srba iz regiona, kao i crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve.

Sabor je počeo u 9.30 u Hramu Svetog Save održavanjem molebna za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku, nakon čega će se održati sastanak Vučića i Dodika, kao i srpskog člana Predsedništva BiH, predsednika narodnih skupština Srbije i Republike Srpske i predsednika vlada Srbije i Republike Srpske sa srpskim patrijarhom Porfirijem.

U Palati Srbija se posle molebna u 10.30 održava sastanak Vučevića i predsednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića.

Potom će se sastati predsednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske, predsednik Republike Srbije i Republike Srpske, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine, predsednici narodnih skupština Republike Srbije i Republike Srpske i patrijarh srpski.

U podne, održaće se Zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske u prisustvu dvojice predsednika i crkvenih velikodostojnika, nakon čega će biti razmenjeni potpisani dokumenati.

Vučić i Dodik će u 14 časova sa resornim ministrima dve vlade obići veterane.

Centralno obeležavanje manifestacije “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska” počeće u 17 časova na Trgu republike, a vatromet je planiran u 21 čas iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save.

Aleksandar Vučić je juče rekao novinarima da će na Svesrpskom saboru biti doneto mnogo važnih odluka, među kojima i odluka dveju vlada o izgradnji memorijalnih centara u Beogradu i Donjoj Gradini.

“Biće dobrih stvari, sa priče ćemo preći na dela”, rekao je Vučić. 

Najavio je da će Srbija uplatiti 10 miliona evra za put Bijeljina – Sremska Rača, za koji je već preuzela obavezu da će ga izgraditi.

Svesrpski sabor okupiće nekoliko hiljada ljudi iz Srbije i Republike Srpske.

Prvi put na jednom mestu okupiće se gotovo svi folklorni ansambli Srbije i Republike Srpske. Oko 2.500 igrača iz čak 48 kulturno-umetničkih društava pokazaće splet srpskih narodnih igara na beogradskom Trgu republike.

Comments

Pročitaj još