Prvi Svesrpski sabor u Beogradu

Foto: RTS

U Beogradu se održava Prvi svesrpski sabor pod nazivom “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska”. Na saboru učestvuju delegacije iz Srbije i Republike Srpske. Planirana je zajednička sednica dve vlade, kao i zajednički umetnički program ansambala iz Srbije i Republike Srpske. Osim u glavnom gradu, programi su planirani širom Srbije.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije Jelena Žarić Kovačević i ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić potpisale su, u okviru današnjeg Svesrpskog sabora, Memorandum o saradnji između dva ministarstva.

Sporazum je potpisan u cilju jačanja partnerstva i uspostavljanja dinamičkog okvira za uspostavljanje okvira za održivu i dinamičnu saradnju u oblasti reforme javne uprave i lokalne samouprave, kao i unapređenja, planiranja i sprovođenja projekata u lokalnim samoupravama, uz koordinaciju i pribavljanje donatorske podrške za projekte od lokalnog značaja.

Podsećajući na čvrste i neraskidive veze Republike Srbije i Republike Srpske, ministarka Žarić Kovačević istakla je za Tanjug da potpisivanje Sporazuma u danima Svesrpskog sabora znači još jedan simbol zajedništva Republike Srbije i Republike Srpske.

“Naša dva ministarstva će na osnovu ovog sporazuma imati priliku da sarađuju u oblasti javne uprave, ali i drugim oblastima koje prate nove tokove, kao što su digitalizacija i usavršavanje kadrova koji rade u našim upravama, navela je Žarić Kovačević.

Izražavajući zadovoljstvo potpisanim Memorandumom, ministarka Jujić rekla je da potpisivanjem sporazuma dva ministarstva nastavljaju dugogodišnju saradnju razmene dobrih praksi i iskustava u reformi javne uprave.

Cilj potpisanog Memoranduma je razmena dobre prakse i normativnih rešenja između potpisnica, razmena iskustava i pružanje ekspertske podrške u planiranju, pripremi i sprovođenju projekata, kao i razmena publikacija i druge stručne literature, uključujući i druge oblike saradnje.

Na Svesrpskom saboru učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević i zvaničnici najviših institucija Srbije i Republike Srpske, predstavnici Srba iz regiona, kao i crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve.

Sabor počinje u 9.30 u Hramu Svetog Save održavanjem molebana za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku, nakon čega će se održati sastanak Vučića i Dodika, kao i srpskog člana Predsedništva BiH, predsednika narodnih skupština Srbije i Republike Srpske i predsednika vlada Srbije i Republike Srpske sa srpskim patrijarhom Porfirijem.

U Palati Srbija se posle molebana u 10.30  održava sastanak Vučevića i predsednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića.

Potom će se sastati predsednici vlada Republike Srbije i Republike Srpske, predsednik Republike Srbije i Republike Srpske, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine, predsednici narodnih skupština Republike Srbije i Republike Srpske i patrijarh srpski.

U podne održaće se Zajednička sednica vlada Srbije i Republike Srpske u prisustvu dvojice predsednika i crkvenih velikodostojnika, nakon čega će biti razmenjeni potpisani dokumenati.

Vučić i Dodik će u 14 časova sa resornim ministrima dve vlade obići veterane.

Centralno obeležavanje manifestacije “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska” počeće u 17 časova na Trgu Republike, a vatromet je planiran u 21 čas iz Parka Republike Srpske na levoj obali Save.

Aleksandar Vučić je juče rekao novinarima da će na Svesrpskom saboru biti doneto mnogo važnih odluka, među kojima i odluka dveju vlada o izgradnji memorijalnih centara u Beogradu i Donjoj Gradini.

“Biće dobrih stvari, sa priče ćemo preći na dela”, rekao je Vučić. 

Najavio je da će Srbija uplatiti 10 miliona evra za put Bijeljina – Sremska Rača, za koji je već preuzela obavezu da će ga izgraditi.

Svesrpski sabor okupiće nekoliko hiljada ljudi iz Srbije i Republike Srpske. 

Prvi put na jednom mestu okupiće se gotovo svi folklorni ansambli Srbije i Republike Srpske. Oko 2.500 igrača iz čak 48 kulturno-umetničkih društava pokazaće splet srpskih narodnih igara na beogradskom Trgu republike.

Comments

Pročitaj još