• Početna>
  • Vesti>

De Riu: Nismo protiv otvaranja mosta na Ibru, ali to uraditi u saradnji sa partnerima

Ambasador Italije na Kosovu Antonelo De Riu kaže da bi otvaranje mosta na Ibru trebalo da bude urađeno u koordinaciji sa međunarodnim faktorima.

Ova akcija se, prema njegovim rečima, odražava u bezbednosnom smislu i kao takvu treba je pažljivo procenjivati.

De Riu, u intervjuu za KosovaPres, ističe da Italija nije protiv otvaranja mosta, ali dodaje da to treba uraditi u koordinaciji sa Evropskom unijom, zemljama Kvinte i međunarodnom zajednicom.

„Otvaranje mosta, kako je rečeno na nivou Evropske unije i Kvinte, mora biti zajednički čin kroz operaciju koordinisanu sa međunarodnim faktorima. Dakle, ono što mi zahtevamo, kao i u mnogim drugim situacijama, jeste da postoji koordinacija sa međunarodnom zajednicom”, rekao je on.

Otvaranje ovog mosta, koje ima odraza sa aspekta bezbednosti, po njegovom mišljenju, treba pažljivo proceniti.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku ne postoji veliki rizik od eskalacije situacije na Kosovu, jer prema njegovim rečima, vojnici Kfora nadgledaju granice zemlje, garantujući stabilnost i bezbednost.

„U ovom trenutku ne vidimo veliki rizik od eskalacije iz prostog razloga što imamo vojnike Kfora koji nadgledaju granice zemlje i garantuju stabilnost i bezbednost Kosova. I želim da vas podsetim da u okviru kontingenta Kfora najveći broj nacionalnih kontingenata u okviru snaga Kfora čine Italijani, sa 815 italijanskih vojnika koji nadgledaju bezbednost Kosova i to će nastaviti da rade“, kaže De Riu.

Comments

Pročitaj još