Učenici srednjih i osnovnih škola sa Kosova u Parizu

Foto: Dom kulture "Gračanica" (Učenici sa Kosova u Parizu)

Učenici osnovnih i srednjih škola iz Osojana, Goraždevca, Suvog Grla, Banja i dve učenice gimnazije u Lapljem Selu boraviće narednih dana u Parizu, saopšteno je iz Doma kulture “Gračanica”.

Učenike sa Kosova je primio i poželeo im dobrodošlicu vladika zapadno evropski gospodin Justin.

“Zaista postoje trenuci kada je teško izraziti ono što čovek oseća u srcu i svakako da je jedan od takvih i ovaj koji se danas desio u Parizu je susret sa ovom decom koja su došla sa Kosova i Metohije u pratnji svojih nastavnika i profesora. Zaista je velika radost i velika čast što su ova deca danas sa nama i potrudićemo se da budemo dobri domaćini, da se potrudićemo se da se plan njihovog boravka ovde u potpunosti realizuje i da se osete kao da su u svojoj kući”, kazao je vladika Justin.

Boravak dece sa Kosova u Pariz organizovalo je Srpsko kulturno-umetničko društvo “Izvor” iz Pariza, dodaje se u saopštenju.

“Naša organizacija poslednjih petnaest godina u okviru akcije „Srcem za srce Srbije“ preko manastira Visoki Dečani šalje pomoć za decu Kosova i Metohije. Ove godine smo odlučili da ugostimo decu sa Kosova i Metohije. Danas imamo veliku čast i privilegiju da su nam u goste 60-ro dece omladine i profesora iz najugroženijih srpskih sredina na Kosovu i Metohiji, sa velikim nesrpljenjem smo očekivali njihov dolazak i drago mi je što je sve ispalo kako treba. Nadam se da će ova naša akcija podstaći i druge srpske organizacije u Francuskoj da urade sličnu stvar”, rekla je Dubravka Stijović predsednica Srpskog kulturno-umetničkog društva „Izvor“.

Učenica treće godine Gimnazije u Lapljem selu Aida Ibro je srećna što ima priliku da poseti Pariz.

„Napokon sam dobila priliku da posetim Pariz i da ne gledam Ajfelov toranj i stadion PSG-a preko televizije. Danas sam imala priliku da posetim Arondistman distrikt 18, da šetam ulicama kojima su se nekad šetali veliki slikari, da vidim različite katedrale i crkve, teatar kao i da upoznam nove ljude. Svega ovoga ću se rado sećati“, navela je Aida.

Sličnog raspoloženja je njena drugarica Mila Mladenović, takođe učenica trećeg razreda gimnazije u Lapljem selu. Ova prilika se pruza, kazala je, možda samo jednom.

„Veoma nam je drago što imamo priliku da vidimo ovaj neverovatan grad iz druge perspektive. Šetnja ulicama Pariza nije bila očekivana, u zadnjem trenutku, moja drugarica i ja, dobile smo priliku koja se ne odbija. Obilazićemo razne znamenitosti, Ajfelov toranj, crkvu Sveto Srce, muzej Luvr, Mon Mart, krstarimo Senom“, istakla je ona.

Zaključuje se u saopštenju da će tokom boravka deca videti srpsku crkvu Sveti Sava u Parizu, ambasadu Republike Srbije u Parizu, Trijumfalnu kapiju, krstariće Senom, poseti će Ajfelovu kulu, Stadion PSŽ, Muzej Luvr, Monmart i drugo.

Comments

Pročitaj još