• Početna>
  • Vesti>

Starović o stavu Kvinte: Gde prestaje verbalno žaljenje a gde počinje prećutna podrška

Foto: Tanjug

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović danas je povodom saopštenja zemalja Kvinte, Delegacije EU i Misije Oebsa na Kosovu u kojem je izraženo žaljenje zbog odluke Prištine da finalizuje eksproprijaciju na severu KiM, upitao gde prestaje verbalno žaljenje a gde počinje prećutna podrška.

”Ambasade, ponovo, žale zbog odluke vlade Kosova… Pitam se gde to prestaje verbalno žaljenje, a gde počinje prećutna podrška”, napisao je Starović na svom nalogu na mreži Iks.

Ranije danas ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD, zajedno sa Kancelarijom EU u Prištini i Misijom OEBS-a u pokrajini izrazili su žaljenje zbog odluke privremenih prištinskih institucija donete 30. maja da finalizuju eksproprijaciju na severu KiM.

“Neophodno je da vlada (u Prištini) uloži napore kako bi osigurala da aktivnosti eksproprijacije budu u skladu sa zakonom, da se poštuje zakonski postupak i da se u potpunosti poštuju prava vlasnika imovine i zainteresovanih strana”, navodi se u zajedničkom saopštenju zemalja Kvinte, OEBS-a i Misije EU na KiM.

Oni napominju da je, u vezi s odlukom o eksproprijaciji, nekoliko njihovih misija “prethodno podelilo sa Vladom procene međunarodnih pravnih stručnjaka, uključujući i misiju Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu, koje ukazuju da je Vlada prekršila sopstvene zakone i propise zbog proceduralnih i tehničkih nedostataka tokom procesa eksproprijacije”.

Kosovska vlada usvojila je nedavno na elektronskoj sednici konačnu odluku o eksproprijaciji za, kako je navedeno, ”javni interes nepokretnosti vlasnika i nosilaca interesa koje su pogođene realizacijom infrastruktunih projekata od javnog interesa u opštinama Leposavić i Zubin Potok, u skladu sa pravosnažnim presudama sudova”.

Kancelarija Vlade Srbije za KiM saopštila je da je odluka vlade Kosova o konačnoj eksproprijaciji nepokretnosti vlasnika parcela u opštinama Leposavić i Zubin Potok novi atak na privatnu imovinu Srba.

Comments

Pročitaj još