• Početna>
  • Vesti>

Petković: Međunarodna zajednica prozrela namere Kurtija da izbegne fomiranje ZSO

Foto: Tanjug

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da je kompletna međunarodna zajednica prozrela namere kosovskog premijera Aljbina Kurtija da izbegne fomiranje Zajednice srpskih opština, da je on dosad mogao da se posveti ispunjenju obaveza iz potpisanih sporazuma, ali da zavarava javnost i međunarodne predstavnike da ima dobru volju da nacrt Statuta ZSO šalje pred Ustavni sud.

„Jedino za šta Aljbin Kurti ima spremnost jeste da nastavi da teroriše srpski narod, posebno na severu Kosova i Metohije i to demonstrira svakoga dana svojim nasilnim i jednostranim aktima. I dok Kurti više od dve godine optužuje Beograd da navodno hoće nemire u regionu, pokazalo se da je jedini nasilnik i piroman na Balkanu Aljbin Kurti, koji pored golog nasilja, Srbima zabranjuje dinar, ali i mogućnost da primaju plate i penzije na KiM“, naveo je Petković saopštenjem.

Kako je dalje istakao, sa istom opsesijom, sa kojom progoni srpski narod poslednje tri godine, mogao je da se posveti ispunjenju obaveza iz Dijaloga i potpisanih sporazuma i Srbi bi već imali formiranu Zajednicu srpskih opština i garantovanu bezbednost koju danas nemaju, „upravo zbog Kurtija i divljanja njegovih parapolicijskih falangi, upucavanja i prebijanja srpske dece“.

Petković je istakao da je kompletna međunarodna zajednica prozrela je namere Aljbina Kurtija da izbegne fomiranje Zajednice srpskih opština i nemoguće je da ljude laže sve vreme i da veruje da će njegova demagogija ikoga zavarati.  Dodaje da je Beograd  sve svoje obaveze iz dijaloga primenio, a reakcija srpskog naroda na višegodišnji teror nije nikakav alibi Kurtiju da izbegne svoje obaveze.

„Podjednako, kao što je nastavio sa nelegalnom eksproprijacijom na severu Kosova i Metohije, iako je obustava tih protivpravnih radnji bila obaveza u koju se kleo dok se nadao prijemu u Savet Evrope, po istom modelu dezavuiše javnost i međunarodne predstavnike da ima dobru volju da nacrt Statuta ZSO šalje pred tzv. Ustavni sud. Formiranje ZSO prvih je šest tačaka sporazuma u Briselu i propratnih dokumenata i Opštih principa iz 2015. godine i nikakvi Kurtijevi preduslovi niti jesu niti će ikada biti osnov za njeno formiranje, već isključivo služe da svoje obaveze izbegne“, poručio je Petković.

Comments

Pročitaj još