• Početna>
  • Vesti>

Odbrana Dragiše Milenkovića: Kontradiktorne izjave svedoka

Foto Kim

Pred Osnovnim sudom u Prištini nastavljeno je ročište u slučaju protiv Dragiše Milenkovića iz Kišnice koga tužilaštvo tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Iako je bilo predviđeno saslušanje tri svedoka, pred sudom je govorio samo oštećeni A. R, a svedočenje ostalih odloženo je za 20. jun.

Svedok je u svojoj izjavi pred sudijom rekao da je lik Dragiše Milenkovića prepoznao na osnovu fotografija koje su mu pokazane na saslušanju u policiji, a upravo je oko identifikacije okrivljenog Milenkovića bilo najviše polemike tokom saslušanja. Advokatica odbrane Jovana Filipović istakla je da u iskazu svedoka postoje određene nejasnoće.

“Propust u istrazi”

“Današnji svedok je nažalost, još jedan svedok u nizu Tužilaštva koji u ovakvim i sličnim nekim slučajevima daju neke izjave koje su kontradiktorne i koje su po nekom lošem pravilu na veću štetu optuženog lica, od one koju su ranije davali u policiji. Ono što smo mogli danas da vidimo jeste da postoje te kontradiktornosti i nejasnoće, pokušali smo da razjasnimo to. Svedok je dao određene izjave koje se tiču fotografija i načina identifikacije. Smatram da je to veliki propust koji je nastao u istrazi, jer mi kao odbrana, iako nas je troje advokata koji branimo Dragišu Milenkovića, nikada nismo bili pozvani da prisustvujemo davanju izjava od strane svedoka, ali ni samoj identifikaciji u toku trajanja istrage. Smatram da je načinjen jedan ogroman propust koji se tiče te fotografije i same identifikacije okrivljenog lica i to je nešto na šta ćemo mi ukazivati u daljem toku postupka”, rekla je ona.

Svedok je pred sudijom govorio o načinima maltretiranja u zatvoru. Naveo je da je u zatvoru u Prištini udaran gumenim palicama, dok je u Lipljanu bilo različitih sredstava. Dragiša je, istakao je svedok, koristio drvenu palicu, a najviše udaraca dobijao je po leđima.

Svedok je, kako je navela advokatica Filipović, danas proširio svoju izjavu, na štetu Dragiše, a bez bilo kakvog obrazloženja.

“Iako je u prvoj izjavi naveo lica koja su učestvovala u tom događaju ni u jednom trenutku nije rekao da je video Dragišu tu, niti je rekao da je mogao da prepozna bilo koga jer su nosili maske. Danas je, nažalost, rekao da je i Dragiša bio tu i to je ono na šta smo pokazali sudu i nadamo se da će sudsko veće imati razumevanja i videti jednu širu sliku, a to su pokazali i kroz jednu dozvolu da svedok odgovara na pitanje koje mu je postavila odbrana”, kazala je ona.

Dragiša, istakla je Filipovićeva, nije uradio ništa drugo, osim onoga što je bilo u opisu njegovog radnog mesta.

“Nema elemenata za krivično delo ratni zločin”

Prvi svedok A. R. rekao je da je svoju prvu izjavu u ovom predmetu dao po službenom pozivu, odnosno da je sa ostalim licima pozvan kao bivši zatvorenik, te da nisu bili upoznati ko je okrivljeni.

“Ono što bih izdvojio kao karakteristično za ovaj i buduće pretrese, jeste činjenica da svedok kaže da on nije otišao nikome ništa da prijavi, nego je pozvan, a to znači da su u posedu spiskova lica koja su pritvarana i sad ih redom pozivaju, i normalno ovakve ćemo priče slušati koliko god budu želeli, jer nije mali broj lica koja su bila pritvorena. Ja mislim i sada da u njegovoj radnji nema elemenata za krivično delo ratni zločin. On je bio službeno lice u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova kao pritvorski čuvar”, kazao je advokat otpuženog Milenkovića, Živojin Jokanović.

Svedok: Milenković nije učestvovao u masakru u Dubravi

On je naveo da je prvi spomenuo ime Dragiše Milenkovića, da je uhapšen 1998. a iz Prištine u Lipljan prebačen je u decembru 1998.

Svedok je kazao da je 16. januara 1999. prebačen u zatvor u Sremskoj Mitrovici, gde je bio 24. marta 1999. godine, zatim se nalazio u zatvoru u Nišu do 26. marta 1999. godine. Iz Niša su zatvorenici prebačeni u zatvor u Dubravi, gde su ostali do 24. maja 1999. godine, potom su prebačeni u Lipljan gde su ostali do 10. juna 1999. Svoju kaznu svedok je odslužio u Nišu, a pušten je 9. decembra 2000. godine.

Svedok je potvrdio da je Dragišu Milenkovića sreo 13. ili 14. juna 1998. godine u prištinskom zatvoru, ali i u zatvoru u Lipljanu, gde je bio nakon Dubrave.

Takođe je potvrdio i da Dragiša Milenković nije učestvovao u masakru u Dubravi.

Na pitanje Milenkovića da li je tokom boravka u zatvoru imao svog advokata, svedok je odgovorio potvrdno.

Milenković je potom upitao da li se tokom navodnog prebijanja konsultovao sa svojim advokatom, svedok je odgovorio da je tokom susreta s njim bio prisutan još jedan čuvar, ali da je advokat video njegovo fizičko stanje, te da nije bilo potrebe da nešto objašnjava.

Rekao je da se lično nije žalio advokatu, ali da je o prebijanju zatvorenika imao saznanja i upravnik zatvora.

Krajem prošlog meseca uvodne reči u ovom predmetu dali su tužilašto i odbrana, a predviđeno je da tokom postupka bude saslušano 16 svedoka.

Podsetimo, Milenković se u optužnici tereti da je kao čuvar zatvora u Lipljanu tokom rata na Kosovu 1998 – 1999. godine u saizvršilaštvu sa drugim licima “sistematski maltretirao zatvorenike Albance”.

Saslušanju svedoka u Osnovnom sudu u Prištini priustvovala je porodica Milenković, rodbina i prijatelji.

Podsetimo, Dragiša Milenković uhapšen je 21. juna 2023. godine u Kišnici kraj Gračanice.

Comments

Pročitaj još