• Početna>
  • Vesti>

Ansambl “Venac” održao dve radionice “Lako kolo” u Gračanici i Lapljem Selu

Foto: Ansambl "Venac"

Ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ iz Prištine, sada sa sedištem u Gračanici, održao je danas dve radionice „Lako kolo“ za decu predškolskog uzrasta u Gračanici i Lapljem Selu.

“Nakon radionica za učenike osnovnih škola i članova KUD-ova širom Srbije i regiona koje je Ansambl „Venac“ održao tokom prethodne dve godine, sada ponovo nastavlja edukaciju najmlađih kada je u pitanju „Lako kolo“. Ovog puta, ciljna grupa radionica su bila deca koja još uvek nisu stasala da upišu Školu folklora koju organizuje Ansambl „Venac“, a kojima je ovo bila jedinstvena prilika da se upoznaju sa folklorom i tradicijom našeg naroda kroz ovu interaktivnu radionicu” navodi se u saopštenju ansambla.

“Lako kolo” predstavlja trotaktni igrački obrazac, koji se može smatrati simbolom igračke tradicije na Kosovu i Metohiji. Njegov kontinuitet može se pratiti do današnjih dana u praksi što govori u prilog tome da je deo narodnog identiteta i kulture ljudi sa ovih prostora.

Ansambl “Venac” sa ponosom nastavlja očuvanje kulturne baštine Republike Srbije.

Pokrovitelj projekta je Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Organizaciju radionice su pomogle osnovne škole „Kralj Milutin“ iz Gračanice i „Miladin Mitić“ iz Lapljeg Sela, kao i svi zaposleni u predškolskim ustanovama „Đurđevak“ u ovim mestima.

Comments

Pročitaj još