• Početna>
  • Vesti>

U Gračanici obeleženo 20 godina od ubistva Dimitrija Popovića

Foto: Medija centar Čaglavica

Parastosom na groblju i skupom ispred kapele u centru Gračanice, danas je obeležena 20. godišnjica od ubistva Dimitrija Popovića.

Porodica, prijatelji, meštani, kao i predstavnici pojedinih institucija i ove godine okupili su se ispred kapele posvećene ubijenom Dimitriju Popoviću, gde su zapalili sveće i položili cveće, preneo je Medija centar iz Čaglavice.

“Moj Dimitrije je stradao samo zato što je Srbin. Hvala Bogu da su ostala deca ostala živa, a moj Dimtrije je stradao. Dvadeset godina smo mi svi živi i zdravi zahvaljujući njemu i Bogu. Samo se molim Bogu da mi da život da ja ispričam sve što imam, iako mi prete ubistvom u centru Beograda zato što iznosim istinu” rekla je Jorgovanka Popović, majka ubijenog Dimitrija Popovića.  

Pesnik i stric nastradalog Dimitrija Popovića Ratko Popović istakao je da je  kapela ispred koje se godinama unazad obeležava godišnjica ubistva Dimitrija posvećena ne samo njemu, već i svim Srbima koji su izgubili živote na Kosovu. Kapela će uskoro, navodi, biti oslikana i predate na upravljanje Eparhiji raško prizrenskoj.

„Već dvadeset godina okupljamo na ovom mestu, na ovom, slobodno mogu reći, svetom mestu, čiji su temelji ovde osveštani pre dvadeset godina, i počelo se sa gradnjom ovog našeg novog hrama, kako je čuveni Amfilohije Radović rekao male Gračanice.  Ova mala Gračanica je posvećena i nosi ime Svetog Dimitrija Solunskog, a posvećena je Dimitriju Popoviću” rekao je Ratko Popović 

Književnik i pesnik Živojin Rakočević rekao je da “Dimitrije Popović simbolizuje najčistiju žrtvu Kosova”.

„On je postao zajedno sa ovom kapelicom istinski simbol ovog trenutka, ovog vremena i našeg života. On je istinski uzdrmao ono što se zove intima naših porodica. Nema nikoga od nas koji posle Dimitrijeve smrti nije pomislio sledeće je moje dete”, naveo je Rakočević.

Današnjem skupu prisustvovali su i zvaničnici Srpske liste, zajedno sa predsednikom ove stranke Zlatanom Elekom.

U znak sećanja na stradalog Dimitrija Popovića u Gračanici se godinama unazad tradicionalno održava i memorijalni turnir u fudbalu.

Dimitrije Popović ubijen je iz vatrenog oružja ispred kioska brze hrane u centru Gračanice 2004. godine.

Za ubistvo su optuženi  Aljbert Krasnići i Ljabinot Gaši. Gaši je oslobođen, a  Krasnići je odslužio polovinu devetogodišnje kazne nakon čega je pušten.

Pre tri godine Aljberta Krasnićija, ubio je njegov otac, nakon porodične svađe u njihovoj kući u Prištini.

Comments

Pročitaj još