• Početna>
  • Vesti>

Kurti ne veruje da postoje nepremostive razlike sa Osmani

Vlada Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti je izjavio da ne veruje da postoje nepremostive razlike između njega i drugih čelnika Kosova, uključujući predsednicu Vjosu Osmani.

Rasprave u tom smeru su pokrenute budući da je Predsedništvo Kosova reklo da se Vlada s njima nije konsultovala oko pisma Savetu Evrope, u kome su naveli da spremaju nacrt statuta za Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Preduzimanje koraka prema Zajednici opština sa srpskom većinom bio je uslov da Kosovo u maju postane član Saveta Evrope.

Nakon što je Komitet za politička pitanja i demokratiju 27. marta odobrio izveštaj izvestiteljke Dore Bakojani, u kome se navodi da je Kosovo ispunilo uslove da postane punopravna članica Saveta Evrope, očekivalo se da će Komitet ministara održati sastanak 16. i 17. maja na kojem će doneti konačnu odluku o prijemu Kosova u članstvo.

U međuvremenu, neke zemlje poput Nemačke i Francuske zatražile su od Kosova da preduzme konkretne korake prema uspostavljanju Zajednice, kako bi uverile skeptične vlade da glasaju za njegovo članstvo u Savetu Evrope.

Vlada Kosova je isprva odbacila taj uslov, ali su dan uoči sastanka Komiteta ministara, kosovske vlasti rekle da će tokom maja Ustavnom sudu uputiti predlog za formiranje Zajednice.

Ipak, pitanje o prijemu Kosova nije ni stavljeno na dnevni red Komiteta ministara.

„Imamo blisku saradnju. To ne znači da nismo imali rasprave, ponekad i razlike, s predsednikom (Skupštine Gljaukom) Konjufcom, ministarkom spoljnih poslova (Donikom) Gervalom i s predsednicom (Vjosom) Osmani, ali ne verujem da su nepremostive“, kazao je Kurti.

Radio Slobodna Evropa je pre nekoliko dana kontaktirao kabinete Osmani, Kurtija i Gervale kako bi dobio odgovor na pitanje jesu li se odnosi između njih promenili, ali ga nije dobio.

Međutim, Iljir Kirčeli (Ilir Kerceli) iz kabineta predsednika Skupštine je demantovao da postoji bilo kakvo neslaganje između Konjufce i predsednice Osmani.

Lista „Usudi se“, koju je osnovala Osmani zajedno sa Gervalom, takmičila se na zajedničkoj listi sa Kurtijevim pokretom Samoopredjeljenje na izborima 2021. godine i osvojila je preko 50 odsto glasova.

Nova vlada, na čelu s Kurtijem, formirana je 22. marta 2021.

Vjosa Osmani izabrana je za predsednicu nekoliko dana kasnije – 4. aprila 2021. godine

Comments

Pročitaj još