• Početna>
  • Vesti>

Branilac Časlava Jolića: Optimista sam ako se sudi prema dokazima

Foto: Kim

Nakon iznošenja završnih reči tužilaca i odbrane pred Osnovnim sudom u Prištini, advokat Časlava Jolića optuženog za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, Miodrag Brkljač, rekao je da su njevoga očekivanja u vezi presude optimistična, ako se sudi prema dokazima.

“Ako samo gledamo dokaze i ako procenjujemo njihovu verodostojnost, ako procenjujemo kredibilitet svedoka koji su saslušani, posebno oštećenih, onda sud ne bi trebalo da ima mnogo dilema oko toga kakav je zaključak”, naveo je Brkljač.

Brkljač je istakao da bi se zaključak suđenja morao svoditi na “nemanje dokaza” koji pokazuju da je njegov klijent izvršio krivično delo koje mu se stavlja na teret.

“Ovaj čovek Časlav Jolić koji je u pritvoru pune dve godine zbog navodno počinjenog ratnog zločina je konačno danas imao šansu da kaže svoju završnu reč i da čuje šta protiv njega ima da kaže specijalni tužilac, a šta sa druge strane ima da kaže njegov branilac”, rekoa je Brkljač.

Brkljač je za svog klijenta istakao da je on sasvim običan čovek koji je proteklih godina nebrojano puta dolazio na Kosovo.

“On i dan danas ovde ima imanje i kuću. Došao je sa namerom da proda jednu parcelu za koju ima kupca. Kada se pojavio da izvadi ličnu kartu bio je prijavljen, kada je sutradan došao da preuzme ličnu kartu bio je uhapšen, od toga ima dve godine. Od tada traje ova mukotrpna aktivnost i aktivnost odbrane da dokažemo njegovu nevinost”.

Istakao je da je suđenje bilo jako teško jer je vođeno na albanskom jeziku, iako je njegov klijent Srbin.

“Ja sam Srbin koji zna dobro albanski, ali zbog mog klijenta i javnosti, morali su da učestvuju prevodioci. Kada se radi sa prevodiocima, to je prilično frustrirajuće, što zbog lošeg kvaliteta prevoda, što zbog opšte situacije kroz koju se prolazi”, objasnio je on.

Presuda Joliću će biti pročitana 10. juna.

Comments

Pročitaj još