• Početna>
  • Vesti>

Sanja Domazet – dobitnica književne nagrade “Grigorije Božović” za 2023. godinu

Književna nagrada „Grigorije Božović“ za 2023. godinu biće dodeljena književnici Sanji Domazet za uverljiv stvaralački dijalog između različitih epoha, sudbina i ljudi u knjizi putopisnih tekstova ,,Apsint sa Lotrekom“, saopšteno je iz Doma kulture “Stari Kolašin” iz Zubinog Potoka.

“Od prvih tekstova u knjizi APSINT SA LOTREKOM (Prethodna knjiga Na kafi sa Šekspirom ovoj je po svemu srodna.) čitalac će moći da zapazi kako Sanja Domazet piše sasvim posebnu vrstu putopisnih tekstova. Po njihovom tematskom usmerenju i kompozitnom sadržaju, kao i po strukturnom uređenju, biva jasno da je reč o hibridno zasnovanim tekstovima kojima bi naziv putopisni esej bio najprikladniji” stoji u obrazloženju žirija koji su činili Dragiša Bojović, Andrijana Živanović i Mileta Aćimović Ivkov.

Povodom deset godina nagrade žiri je odlučio da Bojanu Jovanoviću dodeli specijalnu povelju ,,Grigorije Božović“ za izuzetnu sintezu u izučavanju i tumačenju srpske kulture ostvarenu u monografiji ,,Srpsko kulturno blago“ (Pravoslavna reč, Novi Sad, 2023).

Nagrada, koja se sastoji iz novčanog dela, povelje i plakete sa likom Grigorija Božovića, Sanji Domazet biće uručena na svečanosti u Domu kulture ,,Stari Kolašin“ u Zubinom Potoku u utorak, 11. juna 2024. u 13.00.

Comments

Pročitaj još