• Početna>
  • Vesti>

Đurić sa šefom Kancelarije SE o pokušaju Prištine da pristupi Savetu Evrope

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Marko Đurić ponovio je danas u razgovoru sa šefom Kancelarije Saveta Evrope u Beogradu Janošem Babićem da je za Srbiju goruće političko pitanje pokušaj prištinskog režima da pristupi Savetu Evrope, kao i da se Beograd oštro protivi i samom razmatranju zahteva mimo svih principa međunarodnog javnog prava.

“Alarmantna je situacija na Kosovu i Metohiji, gde se srpski narod, živeći u strahu, iz dana u dan i iz meseca u mesec suočava sa borbom za goli opstanak, sa borbom protiv istrebljenja, i to u nepodnošljivim uslovima u kojima je ugrožena ne samo njihova bezbednost, već i osnovna ljudska i građanska prava”, ukazao je Đurić, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Apelujući na nužnost zaštite prava i sloboda Srba na Kosovu, šef srpske diplomatije je dodao da o zabrinjavajućem stanju na Kosovu dodatno svedoči činjenica da je, samo u poslednjih godinu dana, više od 14 odsto preostalih Srba napustilo teritoriju.

Eventualni prijem Prištine, kako je podvukao ministar, predstavljao bi kršenje ne samo Rezolucije 1244 SB UN, Statuta SE, već i Povelje UN, i kao takav, postao bi opasan presedan sa vrlo izvesnim negativnim posledicama na globalnom planu.

Đurić je rekao i da je dvodecenijska saradnja Srbije sa SE dobra, i naglasio značaj podrške te organizacije u sprovođenju reformi na polju vladavine prava, ljudskih prava i demokratije.

Uz čestitke za 75. godišnjicu osnivanja te organizacije, koja se obeležava ove godine, ministar Đurić je naveo da su principi na kojima je Savet Evrope sazdan značajni i za Srbiju i za ceo region, kao i da će naša zemlja nastaviti da bude konstruktivan partner u ostvarenju zajedničkih ciljeva.

Comments

Pročitaj još