Radionica dekupaža obradovala decu u Orahovcu

Foto Radio Goraždevac

Sa blagoslovom paroha orahovačkog, oca Milana Stanojevića, u organizaciji gimnazije Orahovac, juče je u hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Orahovcu održana radionica dekupaža.

Radionicu je održala Radmila Miljković, profesorica srpskog jezika i književnosti u srednjoj školi u Gračanici i višestrani umetnik. U srednjoj školi u Boljevcu kod Niša prikupljena su sredstva za nabavku potrebnog materijala na inicijativu profesorice Marije Janićijević.

Radionica je okupila dvadesetoro dece i nekoliko njihovih nastavnika. Deca su kroz učenje napravila po jednu kutiju za nakit ili poslužavnik u dekupaž tehnici.

Profesorica Radmila nije krila svoje oduševljenje što je dobila priliku da radi sa decom u Orahovcu. Ona za Radio Goraždevac kaže da su osmesi dece potisli sve tužno što je nosila u sebi.

„Meni je drugi put da sam ovde u Orahovcu, jednom sam dolazila sa kolegama i đacima iz škole i evo danas opet. Zaista sam silno želela da budem ovde, da osetim vaš život, vaš geto, ali kada sam videla osmehe na licima ove dece, sve ono što je bilo nekako tužno u meni, ti osmesi su potisli. Deca su me očarala, na njihovim licima nisam videla tugu. Drago mi je što sam mogla da budem deo vas, da ih čujem kako pričaju, kako se smeju i imaju mnogo više ljubavi i volje nego što sam očekivala“, kazala je Radmila

Radmila Miljković je tehnikom dekupaža počela da se bavi pre šest godna. Kako kaže, od detinjstva je privlaći ljubav prema umetnosti.

“Od detinjstva sam imala afiniteta prema umetnosti, prema crtanju i prema slikarstvu, i pored toga što sam završilila fakultet i radim kao profesor srpskog jezika i književnosti, svaki slobodan trenutak koristim za bavljenje dekupažom ili slikanje. Deca su danas bila oduševljena. Prvi put se sreću sa dekupaž tehnikom, a ona pruža mogućnost da sebe izrazimo i toliko izrazimo svoju kreativnost i svoju ljubav prema umetnosti, prema bojama, prema šarenilu. Ova tehnika uliva nekakvu radost u nama samima i stvara je, zato što sam to osetila na svojoj koži i zaista je to tako i meni nije dosadilo posle više od pet godina. I u dečjim očima sam videla znatiželju, zainteresovanost i nadam se da će neko od te deca kasnije zaista želeti da se bavi ovom tehnikom i da njihove mame stvore male biznise od ovog kutija, da spojimo lepo i korisno”, rekla je Radmila.

Bogoljub Šutaković ide u treći razred OŠ “Dositej Obradović” u Orahovcu. On je sa mlađom sestrom Darijom i majkom Damjanom uživao na radionici.

“Mnogo mi je bilo lepo. Uradio sam kutiju za nakit i voleo bih da se radionica nastavi, da se svake nedelje ovako družimo i učimo”, rekao je Bogoljub.

Profesorica srpskog jezika i književnosti, Olivera Radić, kaže da je ovo samo jedna u nizu aktivnosti koje njena škola organizuje.

“Do sada smo organizovali radionice slikarstva i mozaika, nekoliko takmičenja iz oblasti fotografije, slikarstva i pisane reči, izložbu starih fotografija, podržavali rad škole fudbala, ugostili glumca Petra Božovića i profesora Vladimira medenicu, koji su nam održali predavanja na o vladici Nikolaju i na temu ćirilice i sl. Ova radionica dekupaža je spojila tri škole iz različitih mesta. Mešovitu srednju školu iz Doljevca, Građevinsko saobraćajnu školu iz Gračanice i našu Gimnaziju, a na radost dece ne samo srednjoškolskog već i osnovnoškolskog i predškolskog uzrasta. Cilj nam je da decu udaljimo sa mobilnih telefona i vratimo nekim tradicionalnim vrednostima”, kaže Olivera.

Jelena Dedić, majka devojčice koja je pohađala ovu radionicu, kaže da je Staša presrećna i zahvalila se organizatorima.

“Moja Staša je presrećna. Veliku zahvalnost i naklonost od naše strane za ljude koji su organizovali radionicu, Po Staši vidim ispunjenje srećom, zadovoljstvo i više puta mi je ponovila kako je dobra teta Radmila koja ih je učila dekupažu. Sve o njoj priča”, kazala je Jelena.

Comments

Pročitaj još