• Početna>
  • Vesti>

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova traži oslobađanje Tefika Mustafe

Foto Tanjug

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova pozvalo je međunarodnu zajednicu da preduzme konkretne korake za hitno oslobađanje Tefika Mustafe, koga je uhapsila policija Srbije na prelazu Meradare zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad nealbanskim stanovništvom na Kosovu 1999. godine.

Kako prenosi RTK2, Ministarstvo je najoštrije osudilo pritvaranje, hapšenje i maltretiranje građana Kosova i zatražilo odgovornost srpske države za te „samovoljne i destruktivne postupke koji su u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima“.

Ministarstvo je navelo da je Kancelarija za vezu Kosova u Srbiji o svemu odmah obavestila diplomatska predstavništva SAD i Velike Britanije i drugih zemalja u Beogradu, kao i da je uputila zvaničan zahtev Kancelariji za vezu Srbije na Kosovu za potvrdu hapšenja i druge relevantne detalje.

U sve je uključena i Delegacija Evropske unije u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je najavilo da će srpskim vlastima podneti zvaničan zahtev da šefu Kancelarije za vezu Kosova u Srbiji Jetišu Jašariju omoguće posetu Tefiku Mustafi kako bi Vlada Kosova bila konkretnije obaveštene o tretmanu koji ima Mustafa.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u subotu da je na Merdaru uhapšen muškarac koji se sumnjiči za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu 1999. godine.

Comments

Pročitaj još