• Početna>
  • Vesti>

Vokri o otvaranju mosta na Ibru: Kosovo nadležno za ovo pitanje, otvaranje mosta ovog leta

Foto: Radio Kontakt Plus

Zamenik ministra administracije lokalne samouprave Arber Vokri (Arbër Vokrri), kaže da će se ovog leta otvoriti most na Ibru u Severnoj Mitrovici.

Vokri kaže da nema tačan datum, ali prema njegovim rečima, nema razloga da se čeka na jesen. On kaže da su stvoreni uslovi za otvaranje mosta, pošto su smanjene mogućnosti za nemire.

„Nisam siguran u tačno vreme. Naravno, o tome se više puta razgovaralo između institucija naše države i postoji razlog zašto odluka o njenom sprovođenju nije odložena nakon što je Skupština opštine Severna Mitrovica izglasala. Dakle, razlog je jednostavno bio da se ne žuri, da se ne pokušava da se isprovocira situacija, ali s vremenom se jasno primećuje da je potencijal za nemire smanjen. Mislim pre jeseni, što ispada tokom leta. Međutim, nemamo tačan datum. Mislim da uopšte ne treba čekati jesen“, rekao je on u emisiji „Info Nata“ na Teve1, prenosi KoSSev.

On je rekao da Evropsku uniju i međunarodne organizacije treba naučiti da upravljanje opštinskim pitanjima pripada institucijama Kosova.

„Razmišljam slično kao i zamenik direktora policije severnog regiona Veton Eljšani, tako da je samo pitanje vremena i kažem da EU i druge međunarodne organizacije treba da nauče da upravljanje opštinskim pitanjima u Republici Kosovo pripada svojim institucijama, to neće biti deo diskusija ili debata sa drugim zemljama, čak ni sa Srbijom“, izjavio je on.

Vokri je rekao da su građani na severu zainteresovani za suživot i organski povezivanje grada kako bi se slobodno kretali sa obe strane mosta.

„Opšte mišljenje je da i EU i druge međunarodne instance prisutne na Kosovu treba da nauče da su građani Kosova zainteresovani za suživot i da je pravo svih građana, dakle nije rezervisano samo za jednu etničku pripadnost, ali podeljeni grad Mitrovica ima potrebe da, iako ostane administrativno podeljen na dva dela, da se organski poveže da se građani slobodno kreću sa obe strane mosta“ izjavio je zamenik ministra MALS-a.

Povodom najave da će most na Ibru uskoro biti otvoren, reagovala je i EU, rekavši da će se to pitanje rešiti dijalogom.

Kancelarija EU na Kosovu navela je da je otvaranje mosta predmet dva sporazuma postignuta 2015. i 2016. godine.

„Otvaranje mosta u Mitrovici je predmet dva sporazuma koje su strane postigle u okviru dijaloga koji je omogućila EU 2015. i 2016. Uprkos naporima EU za olakšavanje tokom godina, most ostaje zatvoren za saobraćaj. Pošto je to pitanje koje spada u dijalog u kome posreduje EU, pregovori i svaka odluka u vezi sa mostom treba da se donose u okviru dijaloga uz učešće zvaničnih delegacija Kosova i Srbije.”

EU je pozvala obe strane u dijalogu da sprovedu svaki dogovor postignut u dijalogu uz posredovanje EU.

„EU ostaje spremna da olakša razgovore. EU takođe traži od svih da se uzdrže od bilo kakvih provokativnih radnji koje bi mogle ugroziti stabilnost terena i odvratiti strane od sprovođenja Sporazuma o putu normalizacije odnosa – što bi trebalo da bude njihov prioritet“, saopštila je Kancelarija EU.

Na ovo je reagovala i Srpska lista, koja je ocenila da je to „nepotreban i neprihvatljiv potez”. Kako navode iz Srpske liste, cilj je destabilizacija situacije.

Comments

Pročitaj još