• Početna>
  • Vesti>

SO Severna Mitrovica danas o pitanju otvaranja glavnog mosta pod tačkom “razno”

Foto: Radio Mitrovica sever

Na sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica, koja je zakazana za danas očekuje se da će se pod tačkom “razno” pokrenuti pitanje sprovođenja odluke o otvaranju glavnog mosta na Ibru za saobraćaj.

To je za Radio Slobodna Evropa izjavio predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica Nedžad Ugljanin. Po njegovim rečima, razmatraće se “bezbednosna situacija za otvaranje mosta”, koji od 1999. godine deli Mitrovicu na južni, većinski albanski i severni, većinski srpski deo.

Odluka o otvaranju mosta doneta je u Skupštini opštine Severna Mitrovica aprila 2023. ali do sad nije sprovedena.

U Severnoj Mitrovici je trenutno na vlasti gradonačelnik Erden Atić, koji dolazi iz pokreta Samoopredeljenje aktuelnog premijera Aljbina Kurtija.

Ugljanin u izjavi za RSE kaže da većina odbornika u ovom trenutku nije za “podizanje tenzija” iako su prošle godine podržali odluku o otvaranju glavnog mosta za saobraćaj.

“Tenzije su već velike… To više ne zavisi od Skupštine opštine, zavisi od bezbednosnih organa kako će se delovati”, rekao je Ugljanin.

Dodao je da je važno da se stvori “klima mira i tolerancije” jer građani Severne Mitrovice iz svih zajednica “godinama žive pod tenzijama”.

O otvaranju mosta u Mitrovici, pre dva dana je govorio zamenik direktora policije Kosova za region sever, Veton Eljšani , za kosovsku televiziju TV1. On je kazao da će most preko Ibra “biti otvoren vrlo brzo”, te da se sa nadređenima razgovara o tome kako se to može uraditi.

Međutim, Eljšani za RSE nije želeo da komentariše ovo pitanje, već je samo naveo da je policija za region sever tu da sprovodi odluke nadležnih kosovskih institucija.

On je ocenio i da je bezbednosna situacija na severu Kosova “delikatna” ali mnogo bolja u odnosu na prethodni period.

Srpska lista se juče oglasila saopštenjem u kome ističe da bi to moglo da dovede do destabilizacije situacije. Poručuju da je saobraćaj preko ovog mosta apsolutno nepotreban, neprihvatljiv i eskalatorni potez sa ciljem dalje destabilizacije prilika na terenu i da bi se na taj način podgrejale tenzije na severu Kosova.

Iz Evropske unije su pozvali sve da se uzdrže od „bilo kakvih provokativnih radnji koje bi mogle da ugroze stabilnost na terenu“.

Podsetili su da je otvaranje mosta u Mitrovici predmet ne jednog, već dva sporazuma iz Brisela koje su strane potpisale 2015. i 2016. uz njihovu podršku, te poručili da se sva pitanja u vezi sa mostom moraju rešavati na istoj adresi.

Comments

Pročitaj još