• Početna>
  • Vesti>

Priština usvojila konačnu odluku o eksproprijaciji zemljišta u Leposaviću i Zubinom Potoku

Foto: RTS

Vlada u Prištini donela je konačnu odluku o eksproprijaciji zemljišta u Leposaviću i Zubinom Potoku, pravdajući je javnim interesom, a na osnovu pravosnažnih sudskih presuda.

Odluka je doneta na današnjoj elektronskoj sednici vlade u Prištini.

“Vlada je donela konačnu odluku za javni interes nepokretnosti vlasnika i zinteresovanih strana koje su pogođene realizacijom ‘Infrastrukturnih projekata od javnog interesa’, u Opštini Leposavić i Opštini Zubin Potok, u skladu sa pravosnažnim presudama sudova Kosova”, saopšteno je iz vlade.

Nema detalja šta poslednja odluka podrazumeva, a kada je prvi put doneta prošle godine, podstakla je vlasnike imanja, uglavnom srpske nacionalnosti, na proteste zbog toga što im oduzimaju zemlju bez ikakvog objašnjenja i rasprave.

U javnim raspravama održanim kasnije predstavnici vlade nisu objasnili vlasnicima imanja i širokoj javnosti šta konkretno predstavljaju infrastrukturni objekti od javnog značaja, mada je na terenu vidljivo da su centralne vlasti u Prištini na pojedinim parcelama označenim za eksproprijaciju, već izgradile baze za smeštaj specijalne pogranične policije.

Na osnovu žalbi advokata, zastupnika vlasnika imanja označenih za eksproprijaciju, krajem prošle godine u Osnovnom sudu u Pristini poništena je preliminarna odluka Vlade o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok i vraćena je na ponovno odlučivanje.

Comments

Pročitaj još