Predstava “Narodni poslanik” u nedelju u Gračanici

Foto: NPP

Predstava „Narodni poslanik“ u produkciji Nikšićkog pozorišta i Centra za kulturu Pljevlja, biće izvedena u Domu kulture “Gračanica” u nedelju, 2. juna u 20h.

Ovu postavku Nušićevog komada režirao je, prema sopstvenoj adaptaciji, Goran Bulajić.

„’Narodni poslanik’ je prva Nušićeva drama i na najuspjeliji način je utrla put tada mladom piscu koji će u kasnijim decenijama postati klasik srpske književnosti. Ona je po mnogo čemu odredila Nušićev stvaralački put obilježen satiričnim i komediografskim motivima kojima je slikao društvo druge polovine 19. vijeka.

Nastala u doba ‘obrenovićevske’ Srbije, zadržala je duh klasične komedije koja predstavlja ujedno balkansku tipologiju ličnosti, nevolju sudara ovoštale tradicije i nedorasle modernosti, kao i univerzalnu muku čovjeka koji beskompromisno želi vlast i ugled po cijenu ljudskosti. Pa, i danas, lik skorojevića koji žudi za vlašću nije ništa neobično i nepoznato. Naprotiv, čini se da je upravo osnovni motiv ‘Narodnog poslanika’ danas aktuelan jednako koliko u Nušićevo doba.

Nikšićko pozorište sa ponosom ističe činjenicu da se ovim velikim tekstom i njegovom univerzalnom temom bavi nakon relativno dugog perioda u kome Nušićevi komadi nijesu postavljani na scenama u Crnoj Gori. Očigledno je da društvena podsvijest nije bila spremna za suočavanje sa činjenicom da smo svi pomalo ličili na Nušićeve poslanike, ministarke i ožalošćene porodice, pa i na pokojnike. Vjerujemo da smo kroz ovu predstavu konačno spremni i za tu vrstu spoznaje“, rekao je o komadu umetnički direktor Nikšićkog pozorišta Janko Jelić.

Za scenografiju, dizajn plakata i fotografija je bila zadužena Anka Gardašević, a kostimografiju Olivera Eraković.

U predstavi igraju: Stevan Vuković, Marija Đurić/Maja Stojanović, Maša Božović, Nikola Vasiljević, Anja Drljević, Matija Memedović, Boban Čvorović, Milica Kekić, Pavle Bogojević, Lazar Đurđević/Stefan Vuković, Velizar Kasalica, Nebojša Vulanović. Prateći glasovi: Ivan Zirojević i Jovan Džodžo.

Comments

Pročitaj još