• Početna>
  • Vesti>

EULEX: Na terenu smo nepristrasna strana, nadgledamo ponašanje kosovskih vlasti

Foto: EULEX

Misija EULEX-a je povodom medijskih izveštaja o njenoj ulozi u vezi sa operacijama kosovskih vlasti na severu Kosova između ostalog saopštila da od 2018. godine nema izvršni mandat.

“EULEX ima mandat da pomogne u jačanju institucija vladavine prava na Kosovu kako bi one bile održive, odgovorne i sposobne da efikasno garantuju prava svih bez diskriminacije” stoji u saopštenju EULEX-a.

U tu svrhu, kako se navodi u saopštenju, nadgledanje čini suštinsku komponentu mandata EULEX-a.

“Da bismo efikasno vršili naše dužnosti robusnog nadgledanja, moramo biti i fizički prisutni na mestu aktivnosti koje sprovode kosovske institucije duž celog lanca pravosuđa” naveli su.

Iz ove misije ističu da to podrazumeva da kao nepristrasna strana nadgledaju ponašanje kosovskih vlasti.

“To podrazumeva da na terenu kao nepristrasna strana nadgledamo držanje i ponašanje kosovskih vlasti, kako bismo ocenili njihovo poštovanje vladavine prava i obaveza u vezi sa ljudskim pravima, jasno opredeljeni protiv svakog vida zloupotrebe ljudskih prava ili diskriminacije” istakli su.

Precizirali su i da prilikom sprovođenja aktivnosti, u potpunosti poštuju nezavisnost pravosudnih organa i princip nemešanja.

“Prilikom sprovođenja naših aktivnosti nadgledanja, u potpunosti poštujemo nezavisnost pravosudnih organa i princip nemešanja; i ukoliko se kroz ove aktivnosti nadgledanja ustanove ozbiljni nedostaci, Misija ih razmatra sa relavantnim nadležnim organima” zaključuje se u saopštenju EULEX-a.

Comments

Pročitaj još