• Početna>
  • Vesti>

Zubin Potok: Dualno obrazovanje – šansa do lakog zaposlenja u struci

TV Most

Srednja škola „Grigorije Božović“ u Zubinom Potoku, svršenim osnovcima pruža veliki izbor obrazovnih profila. Naročito su za preporuku novi smerovi po dualnom sistemu obrazovanja koji imaju niz prednosti, a najbitnije je to da nakon završetka trogodišnjeg školovanja lako dolaze do zaposlenja u struci.

Milena i Nina, iako su tek prva godina Srednje škole, sebe u budućnosti vide kao modne krojače i zato su odlučile da upišu baš ovaj smer.

Osim što imaju teorijsku nastavu u školi, kako kažu, najviše nauče na praksi koju obavljaju u fabrici tekstila „Jumkos“ i za to dobijaju stipendiju.

„Preporučila bih svima ovaj smer, ovo je nov smer, imamo i praksu i stipendiju, koja nam je dovoljna za naše troškove, za pribor za školu. Pohvaljujem i nastavnice“, rekla je Milena Đurić, učenica.

Nina Rakić, učenica ove škole je rekla da je upisala ovaj smer čim je čula za njega, jer namerava da se bavi ovim poslom kad završi školu.

„Devojke ovde uče da rade na mašini, da opšivaju, šiju, da stvaraju neke svoje kreacije, uče da rade popravke. Smatram da je ovaj smer za budućnost značajan, pošto se devojke osposobljavaju za samostalan rad, koji će kasnije u životu mnogo da im znači“, istakla je za TV Most Jelena Rakić, profesorica praktične nastave.

I radnice fabrike „Jumkos“ im pomažu da ovaj zanat što bolje nauče.

„Tu smo da pomognemo novim učenicama, da ih naučimo svemu i preporučila bih decu da nauče ovaj zanat i upišu ovu školu“, rekla je Ivana Jakovljević, radnica u fabrici „Jumkos“.

Milica Milić, takođe radnica u fabrici, kaže da je dobro što dolaze učenice i da sve zaposlene daju sve od sebe da ih dobro obuče i da se nada da će ubuduće biti više učenika na ovom smeru koje će da dolaze u fabriku na obuku.

Srednja škola „Grigorije Božović“ upisuje šest obrazovnih profila i smerova, među kojima je od prošle godine i smer Modni krojač, trogodišnji smer po dualnom sistemu obrazovanja.

„Po dualnom modelu obrazovanja, teorijska znanja stiču se u školi, a praktična znanja i veštine u kompaniji „Jumkos“. Po završetku ovog obrazovnog profila, učenici će biti osposobljeni da kroje, šiju, izrađuju odevne predmete. Istakao bih da obrazovni profili Modni krojač po dualnom modelu, Tehničar informacionih tehnologija i Električar su profili koji na prostoru Kosova i Metohije jedini funkcionišu u našoj školi“, rekao je Ivica Trifunović, direktor Srednje škole „Grigorije Božović“, Zubin Potok.

Opština Zubin Potok, na čelu sa predsednikom Srđanom Vulovićem, je prepoznala prednosti dualnog obrazovanja i zato je velika pomoć i podrška učenicima.

Za one đake koji nisu sa ove teritorije, opština je obezbedila besplatan smeštaj u đačkom domu, ishranu u restoranu, a po završetku školovanja svi mogu da računaju na posao.

Comments

Pročitaj još