• Početna>
  • Vesti>

RSE: Izveštaj o mogućem ukidanju mera Kosovu obuhvatiće i akciju kosovske policije na severu

Foto: EPA-EFE

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel još nije izradio izveštaj koji se odnosi na mogućnost ukidanja mera protiv Kosova.

Zvaničnici iz njegovog kabineta potvrđuju da će izveštaj obuhvatiti i prošlonedeljnu operaciju kosovskih vlasti, kada je policija zatvorila šest objekata Banke Poštanske Štedionice Srbije i Narodne banke Srbije, u četiri opštine na severu Kosova, u kojima većinom žive Srbi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Peter Stano, portparol EU, potvrdio je da će i nedavni događaji biti sastavni deo Borelovog izveštaja.

„Mere su postavljene kako bi se kosovske vlasti motivisale da rade na deeskalaciji. Naravno, sve što se dešava na terenu, što ima negativan uticaj na napore za deeskalaciju, se beleži i uključuje u izveštaj“, izjavio je Stano.

Prema dobro obaveštenim evropskim izvorima, izveštaj Borela trebalo bi da bude okončan najkasnije do kraja maja. Očekivalo se da će izveštaj sadržati preporuku za ukidanje mera, a jedina nepoznata je bila da li će one biti ukinute potpuno ili postepeno.

Prema ovim izvorima, operacija na severu od prošlog ponedeljka dovela je do odlaganja finalizacije izveštaja, kako bi se i ove akcije kosovskih vlasti uzele u obzir.

Većina zemalja članica Evropske unije, krajem aprila, odmah nakon održavanja glasanja za opoziv gradonačelnika se izjasnila za ukidanje mera protiv Kosova.

Comments

Pročitaj još