• Početna>
  • Vesti>

Đurić sa ministrom inostranih poslova Češke o bilateralnim odnosima i situaciji na Kosovu

Foto: Tanjug

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić razgovarao je danas telefonom sa ministrom inostranih poslova Češke Janom Lipavskim, i tom prilikom istaknuti su dobri odnosi dve države, saopšteno iz Ministarstva spoljnih poslova.

Đurić je zahvalio Lipavskom na podršci koju Češka pruža Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, ocenivši da takva podrška je od velikog značaja u procesu pridruživanja.

Vezano za aktuelna politička dešavanja u svetu, šef srpske diplomatije naveo je da Srbija želi da ima konstruktivnu ulogu i da će uvek biti pouzdan partner međunarodnoj zajednici, kao i da je jedan od osnovnih ciljeva Srbije očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

S tim u vezi, Đurić je ukazao i da, zbog mnogih nedavnih događaja i jednostranih poteza vlasti privremenih prištinskih institucija, dijalog Beograda i Prištine nije napredovao.

Naglasio je da „Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno trpe razne pritiske, kao i da prištinska strana i dalje nije ispunila ono što je sporazumima dogovoreno, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština“.

U telefonskom razgovoru sa Lipavskim, Đurić je podsetio da Srbiju i Češku vezuju dugogodišnji prijateljski odnosi, kako na političkom nivou, tako i u drugim oblastima međudržavne saradnje.

Sagovornici su ukazali da, iako Srbija i Češka nemaju uvek iste stavove po određenim pitanjima, to nije prepreka dobrim odnosima dve države i dva naroda.

Istakli su nadu da će biti nastavljena praksa održavanja političkih konsultacija između dva ministarstva, u cilju izgradnje još bližih odnosa saradnje i poverenja.

Comments

Pročitaj još