• Početna>
  • Vesti>

Nova prva mesta za mlade gitariste, učenike Muzičke škole “Miodrag Vasiljević”

Foto Muzička škola "Miodrag Vasiljević"

Nakon osvajanja prvih nagrada na aprilskom međunarodnom takmičenju “Naissus guitar fest” u Nišu učenici osnovne muzičke škole u Kosovskoj Mitrovici, nižu nove uspehe. Ponovo su osvojili prva mesta i to po dva – na međunarodnom beogradskom takmičenju „Virtuozi 2024“ i međunarodnom festivalu „Muzičko Proleće 2024“ u Smederevu.

Reč je o učenici prvog razreda osnovne muzičke škole Lani Ćirković kao i učeniku drugog razreda Arseniju Spiriću u klasi gitare prof. Vladimira Karadžića.

Lani je ovo drugi, odnosno treći javni nastup u životu i drugo, odnosno treće prvo mesto, nakon što je prethodno na „Guitar Naissus“ u Nišu takođe bila najbolja.

Ovog vikenda osvojila je prvu nagradu prvo u Beogradu, na takmičenju „Virtuozi „, a zatim i na festivalu „Muzičko proleće 2024“ u Smederevu.

Nešto iskusniji, Arsenije Spirić, takođe se izborio za prva mesta i na jednom i na drugom muzičkom događaju.

„Mogu reći da smo ostvarili planirano. Zadovoljni smo rezultatima, kao i kontinuitetom, jer ovo je peta godina uzastopno kako učenici u mojoj klasi nižu uspehe na gitarskim takmičenjima širom zemlje“, kazao je za KoSSev njihov profesor gitare, Vladimir Karadžić.

Upitan o pripremama za takmičenja, prof. Karadžić kaže da je najbitniji deo rad na interpretaciji.

„Radim na tome da oni izgrade svest o delu koje izvode, a tu spadaju elementi interpretacije – počev od artikulacije, agogike, dinamike. Tako da đaci imaju fiksiranu interpretaciju, te je samim tim njihov nastup potpuno zaokruženiji, što je od strane žirija primećeno, te i sam uspeh nije izostao“, dodaje Karadžić za KoSSev.

Iako je reč o muzičarima koji i te kako vladaju instrumentom, uprkos broju godina, Karadžić naglašava da je sticanje iskustva neprocenjivo u njihovom daljem bavljenju muzikom.

Comments

Pročitaj još