• Početna>
  • Vesti>

Kosovo postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO, Mađarska glasala protiv

FOTO: PS NATO

Parlamentarna skupština NATO-a danas je pozitivno glasala o unapređenju statusa Kosova od posmatrača do pridruženog člana te organizacije. Tokom glasanja uzdržano je bilo 14 članica, jedino je Mađarska bila protiv. Pridruženi član je postala i Malta.

Delegacija Skupštine Srbije je pre neki dan pismom zatražila da se status Kosova ne unapredi.

Hiseni: Dobre vesti za Kosovo

Predsednik delegacije Kosova u Parlamentarnoj skupštini Natoa Driton Hiseni je, povodom pozitivnog glasanja o unapređenju statusa Kosova od posmatrača do pridruženog člana te organizacije, naveo da su to dobre vesti za Kosovo.

Hiseni je na Fejsbuku naveo da je do napretka statusa došlo nakon nekoliko godina odlične saradnje između Skupštine Kosova i Parlamentarne skupštine Natoa.

“Od juna 2014. godine bili smo predstavljeni kao posmatračka delegacija. Brojna pisma i kontinuirani napori srpske delegacije, ali i drugih političkih aktera u Beogradu, nisu uspeli da spreče Kosovo da unapredi svoj status”, poručio je Hiseni.

Srpska delegacija koja je učestvovala na početku prolećnog zasedanja u Sofiji, protivila se unapređenju statusa Kosova.

To je na debati u subotu saopštio i Goran Rakić, sada poslanik narodnog parlamenta Republike Srbije ispred SNS i član stalne delegacije Parlamentarne skupštine NATO, a nekada šef Srpske liste, gradonačelnik, ministar i zamenik premijera u kosovskoj vladi.

Osim Rakića, tada je govorila i v.d. šefa delegacije Nataša Jovanović.

Ona je ukazala na „krajnje kompleksnu realnost na Kosovu i Metohiji, fizičku, pravnu i političku ugroženost Srba na KiM, široko rasprostranjenu institucionalnu diskriminaciju u svakom pogledu – administrativnom, zakonodavnom, pravosudnom, tužilačkom, imovinskom, zdravstvenom itd“, saopštili su iz Narodne skupštine Srbije.

Srpska delegacija je ujedno uputila pismo kojim je pozvala ovo telo da Kosovu ne dodeli status pridruženog člana.

Comments

Pročitaj još