• Početna>
  • Vesti>

Advokat odbrane: Milenković ne može biti optužen za ratni zločin, jer nije učestvovao u sukobima

Foto: RTS

Advokat Živojin Jokanović izjavio je da Dragiša Milenković, optužen za navodni ratni zločin, ne može da se tereti tom kvalifikacijom, jer kao čuvar u zatvoru u Prištini i Lipljanu, u svojstvu civilnog službenika, nije bio ukljiučen u ratna zbivanja od 1997. do 1998. godine.

U Osnovnom sudu u Prištini, uvodnim rečima tužioca, odbrane i optuženog, nastavljeno je suđenje Dragiši Milenkoviću, iz Kišnice, u opštini Gračanica, uhapšenog u junu prošle godine. Optužen je za navodnu zlouptrebu službenog položaja, ratni zločin i nedozvoljeno posedovanje oružja.

Dragiša Milenković je kategorički odbacio navode da je u vreme za koje ga optužuju, bio službenik u zatvoru Lipljanu.

Advokat Jokanović je u ime odbrane rekao da sve i da je došlo do zloupotrebe službenog položaja, ostaje pitanje, odakle tužiocu atribut ratni.

“Čuvari nisu učestvovali u ratnim zbivanjima, jedino su čuvali lica pod istragom ili osuđene. Ako to sve stavimo u kontekst dužnosti i obaveze, ostaje otvoreno pitanje, analizirajući iskaze oštećenh, na sumnjajući da su od nekoga zadobili povrede, ne znam koliko ćemo danas sa ove vremenske distance, valjano da okvalfikujemo izvršioca radnje. Slučaj Milenkovića ne spada u ratne zločine, jer nije aktivni učesnik rata, sukoba ili pobune, spada u red civilnog tretiranja”, rekao je advokat Jokanović u uvodnoj reči.

Tužilac Ate Dema, navodeći da “ima čast što u ovom i u drugim slučajevima ratnih zločina” može da ih iznese i obelodani, preneo je delove optužnice od 26. decembra 2023. godine, kojom se Milenković tereti da je u periodu ratnih dejstava na Kosovu 1998-1999. u Prištini i Lipljanu, “sistematski maltretirao zatvorenike Albance, mučeći ih raznim alatima kao što su gumeni štapovi, metalne šipke, električni kablovi, vodovodne cevi, udarci nogama i rukama, sve do prebijanja, nanošenja telesnih povreda”.

Milenković je optužen da je zločin izvršio u saizvršilaštvu sa drugim zatvorskim službenicima, Ljubomirom Čimburovićem, bivšim direktorom Okružnog zatvora u Prištini, Predragom Bradićem i Milivojem Ivićem, bivšim zatvorskim čuvarom,

Žrtve su, navodi se u optužnici, objasnile da su posle premlaćivanja osećale jake bolove u celom telu, da su pretrpele psihičko nasilje, da su ostavljani bez hrane skoro nedelju dana, ozbiljno im ugrožavajući živote i usled toga i neprekidnog premlaćivanja, doživljavali su stanje anksioznosti i straha.

Branilac optuženog advokat Dejan Vasić ponovio je sudiji poziv za ispitivanje aktuelnog premijera u Prištini Aljbina Kurtija, koji je, dok je Milenković službovao u zatvoru, bio zatvorenik.

“Mi smo danas dobili saglasnost tužioca, a sud će odlučiti da li će taj svedok biti saslušan, a siguran sam da Dragiša vrlo dobro zna, da se seća tog vremena, a svega toga što su zajedno preživeli za vreme rata. I to bi bio jedan od kredibilnih svedoka. U svom obraćanju vezano za to saslušanje premijer je rekao, da će doći u svojstvu koje mu sud bude odredio. Mi ga nismo pozvali da govori bilo šta, osim istine šta se desilo u tom vremenu, a što se odnosi na konkretno Dragišino delovanje i ponašanje u Okružnom zatvoru u Prištini u tom vremenu”, rekao je Vasić.

Tužilaštvo je predložilo 16 svedoka, a prvi bi trebalo da budu ispitani 6. juna, kada će suđenje biti nastavljeno.

Milenković je jedan od devetorice, uglavnom Srba, koje je policija uhapsila prošle godine na KiM, zbog sumnje da su počinile ratne zločin protiv civilnog stanovništva.

Pored Milenkovića uhapšeni su Zlatan Arsić, Žarko Zarić, Momir Pantić, Ilija Elezović, Dragan Milović, Zoran Kostić, Miloš Pljesković i Šaćir Ljutvija.

Tokom prošle godine Tužilaštvo u Prištini podiglo je 15 optužnica u vezi sa krivičnim delom ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Osam optužnica je podignuto u odsustvu a sedam, jedna je u slučaju Milenkovića, protiv osoba koje su u pritvoru.

Comments

Pročitaj još