• Početna>
  • Vesti>

Teodosije: Podižući hramove pokazujemo ljubav prema svim ljudima; Parlić: Uverena sam da će ovo zvono na novoizgrađenoj crkvi okupljati narod samo u dobru

Foto: TV Most

Vladika raško-prizrenski Teodosije osveštao je danas u selu Rodelj kod Leposavića novoizgrađenu crkvu Svete Trojice i tom prilikom poručio da srpski narod na Kosovu podiže nove hramove „želeći upravo molitvu i ljubav koju pokazujemo ne samo prema svojim najbližim, nego prema svim ljudima“. Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM, Milena Parlić, istakla je da će Kancelarija pomoći da se obnovi već postojeći parohijski dom.

U selu Rodelj pred velikim brojem vernika posle dva veka osveštana je crkva Svete Trojice. Svetom arhijerejskom liturgijom i blagoslovom vladike Teodosija, uz sasluženje sveštenstva i monaštva, danas je u selu Rodelj obavljeno osvećenje crkve Svete Trojice.

Veliki broj vernog naroda iz sela Rodelj i okolnih sela, među kojima i predstavnici opštine Leposavić i pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Milena Parlić, okupili su se kako bi prisustvovali činu osvećenja crkve.

„Danas smo osveštali ovaj divan hram“, kazao je Vladika Teodosije i dodao da onaj narod koji podiže hramove ima budućnost.

„Svu svoju ljubav prema Bogu prema crkvi vi ste pokazali upravo na ovom mestu, podignuvši ovako divan hram u slavu božju, gde ćemo dolaziti i gde ćemo se ovde sretati sa živim Bogom, jer Bog stanuje u domu svome i ovde Gospodu izlivati molitve svoje i tuge i radosti. Sve ono što živimo i ako verujemo u Boga i Bog je sa nama. Svakog časa svakog trenutka i zato je ovo jedan dobar znak za sve vas koji živite ovde, ali i za sve nas koji danas živimo na Kosovu i Metohiji. Kao odgovor naš, svima onima koji nama ne žele dobro i koji okreću glavu od nas i hoće da nas ponize na razne načine, a niko nas ne može poniziti ako sami sebe ne ponizio, svojim životom i svojim delima, svima njima ovo je danas naš odgovor da mi upravo podižemo hramove Gospodnje i da mi želimo upravo molitvom i ljubav koju pokazujemo ne samo svojim bližnjim, nego prema svim ljudima tako je Gospod i zapovedio. Onaj narod koji podiže hramove u najteže vreme taj narod je okrenut Gospodu, taj narod ima budućnost i taj narod gleda u budućnost, kao nekada što su naši Sveti kraljevi i arhiepiskopi, patrijarsi podizali zadužbine, hramove gledajući u budućnost i misleći na generacije koje treba da dođu koje će biti posle nas, tako i mi evo i u naše vreme ne samo da čuvamo ono nasleđeno nego i podižemo i obnavljamo nove hramove i osvećuje o uz slavu Božju“, rekao je vladika Teodosije.

On je dodao da je danas na ovom mestu sveštenik nadležni otac Dragan Đukić odlikovan činom protoprezvitera, i dodao da je on od danas prota koga narod voli i poštuje, on će biti ispred drugih sveštenika i ispred svih nas koji će nas voditi Hristu.

Slavoljub Savić meštanin sela Rodelj poručio je da u ovim trenucima najvažnije da se narod složi i okupi oko crkve kako bi sačuvali sveto Kosovo.

„Na ovom mestu do nicanja ovog prelepog zdanja i današnjeg osveštanja bila je crkvina mesto na koje smo se okupljali, mesto gde smo svake godine za drugi dan duhova Svete Trojice dolazili prisustvovali Liturgiji. Ovde je bilo mesto okupljanja svih meštana, ne samo sela Rodelj nego i okolnih sela i ljudi iz okruženja. Danas je napravljen jedan veliki čin, osveštanja ovog hrama što za narod ovog kraja zaista znači mnogo. Šta za nas na Kosovu i Metohiji znači svetinje, znače svedočanstvo da smo ovde, da smo ovdašnji i da smo na svome. Za ovu decu koja su se okupila isto tako znači mnogo, znači da su im ovde rođeni dedovi, pradedova da su kroz istoriju živeli ovde i da će ostati da žive na ovim prostorima. Jedna poruka sa jednog ovakvog čina bi bila, da se svi složimo, okupimo oko crkve i čuvamo naše Sveto Kosovo“, kazao je Savić.

Stafan Milosavljević predsednik Crkvenog odbora kaže da se nada, da će se u ovoj crkvi venčavati i krstiti budući naraštaji.

„Danas smo se okupili u cilju osvećenja crkve Svete Trojice. Pre tri godine Blagoslovom Preosveštenstva Gospodina Teodosija dobili smo blagoslov za izgradnju hrama, crkve Svete Trojice. Nas šest sela Rodelj, Kosti Potok, Lovčji Potok.,Majdevo, Kruščica i Zrnosek uz pomoć opštine i drugih donatora uspeli smo da sagradimo u roku crkvu. Daće Bog da se u njoj okupljamo za svetu liturgiju, za venčanja, krštenja“, kazao je Milosavljević.

Prvoslav Antonijević član Crkvenog odbora i jedan od donatora reko je da su uprkos mnogim iskušenjima uspeli da izgrade i osveštaju ovaj sveti hram.

„Velika je čast i zadovoljstvo, što smo danas ovde i što smo učestvovali u izgradnji ovoga hrama koji je jedinstvena prilika koja se može čoveku ukazati u životu. Bilo je tu dosta iskušenja, ipak uspeli smo da na današnji dan osveštamo hram koji je prvi put pominjan u zapisima u osamnaestom veku, a eto naši preci su ostavili nama da ga obnovimo i mi se sada nadamo da će on vekovima ostati ovde da obeleži jedan pravoslavni prostor na Kosovu i Metohiji“, rekao je Antonijević.

Parlić: Kancelarija za Kosovo i Metohiju pomoći će da se obnovi i rekonstruiše već postojeći parohijski dom, sa željom da se u njemu okupljamo povodom rođenja i krštenja dece

Milena Parlić Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohija zahvalila se na prilici da danas bude sa meštanima sela Rodelj i dodala da je veličanstven događaj podignute crkve na starom crkvištu nakon dva veka.

“ Kada jedno zvono se začuje danas na Kosovu i Metohiji u sadašnjem trenutku na delu teritorije gde je okupirana zemlja, to je značajnije nego da se sagradi grad bilo gde u svetu. Značaj izgradnje ove crkve govori mnogo i ja se iskreno nadam da će ova zvona od krštenja do duhovnog rođenja do smrti jednog hrišćanina pratiti kroz ceo život. Uverena sam da će ovo zvono danas na ovoj novoizgrađenoj crkvi okupljati narod samo u dobru i ono jasno pokazuje istrajnost ovog naroda da opstane kroz vekove i nadam se da će njegov zvuk oterati svo zlo sa kojim se ovaj narod suočava. Današnja crkva je sagrađena na inicijativu mladih iz ovog sela Rodelj, ali i iz obližnjih sela tako da ti mladi pokazuju šta oni misle o sadašnjem trenutku i kako će se u buduće boriti protiv svega. Upravo tim mladim ljudima Kancelarija za Kosovo i Metohiju odlukom direktora pomoći će da se obnovi i rekonstruiše već postojeći parohijski dom, sa željom da se u njemu okupljamo povodom rođenja i novih krštenja dece. Ovaj kraj je i opština Leposavić kroz istoriju se gasilo kandilo vere, posebno šezdesetih godina, ono što raduje da se toliko novosagrađenih crkava na severu Kosova i Metohije i čini mi se kao danas Bog uči i pokazuje nam put kojim zapravo treba da idemo, da bi se odbranili od svega u svom ovom zlu u kome se nalazimo. Svim meštanima u svoje lično ime i u ime direktora Kancelarije za KiM čestitam ovaj veliki dan koji zaista govori mnogo.Crkvena zvona i crkva koja je sagrađena ima veći značaj nego da smo bilo šta učinili uradili jer ona zapravo govori gde smo koliko ćemo da boravimo ovde i šta ostavljamo budućim generacijama“, kazala je Parlić.

Comments

Pročitaj još