• Početna>
  • Vesti>

Manifestacija „Dani jorgovana“ u porti manastira Brnjak; Parlić: Kroz ovu manifestaciju čuvaćemo značaj srpske kraljice Jelene Anžujske

Foto: TV Most

U želji da se otrgne od zaborava život i delo kraljice Jelene Anžujske i da se ukaže na značaj njenog rada, Dom kulture „Stari Kolašin“, danas je u porti manastira Brnjak organizovao kulturno-duhovnu manifestaciju „Dani jorgovana“.

Idejni tvorac ove manifestacije bio je novinar Milan Glišović iz Kraljeva. Zahvaljujući saradnji sa Društvom francusko-srpskog prijateljstva „Jelena Anžujska“ ova svečanost se obeležava sa velikom radošću. Pokrovitelji manifestacije su Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Opština Zubin Potok.

U ranim jutarnjim satima je služena sveta liturgija, a potom je usledila sadnja jorgovana. Jorgovan su posadili pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Milena Parlić i bivši predsednik PO Zubin Potok Srđan Vulović.

„Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Dom kulture „Stari Kolašin“, tradicionalno organizuje manifestaciju „Dani jorgovana“ u znak sećanja na prvu srpsku kraljicu Jelenu Anžujsku. Danas nas je naša kraljica okupila ovde, da nas podseti na to koliki je njen značaj bio u vreme Stare Srbije, koliko je doprinela, o čemu govori jedino žitije koje je posvećeno jednoj ženi. Njoj jen dato da rukovodi delom teritorije, rame uz rame sa svojim mužem i svojim sinovima. Borila se u vreme srednjovekovne Srbije, ostavila je i školu, prvu žensku školu i istrajavala je u učenju, znanju i veri. Zbog svega toga Jelena Anžujska može da posluži nama, ženama, ali i mladim generacijama kao primer kako se moramo boriti, idući njenim stopama. Najlepši deo ove manifestacije jesu jorgovani koje smo ovde zasadili u znak sećanja na bajkovitu ljubav između kralja i kraljice. Ostavila nam je primer, tako da se nadam da ćemo ovu manifestaciju i dalje održavati i da ćemo kroz ovu manifestaciju čuvati kroz vekove značaj srpske kraljice Jelene Anžujske. Odavde, iz Brnjaka, čestitam svima Dane jorgovana sa željom da se nadalje okupljamo ovde u što većem broju“, rekla je Milena Parlić.

U porti manastira je održano i javno čitanje drame „Jelena Anžujska“ na tekst Jelene Kajgo, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a u izvođenju dramske umetnice Marije Bergam i glumaca Knjaževsko-srpskog teatra Joakim Vujić iz Kragujevca.

Kulturno umetničko društvo „Mokra Gora“ je na manifestaciji „Dani jorgovana“ predstavilo “Igre iz Ibarskog Kolašina“.

U istoriji i narodnom predanju čuva se uspomena na Jelenu Anžujsku, vladarku i svetiteljku. Princeza francuskog porekla iz carske ili kraljevske loze udala se oko 1250. godine za srpskog kralja Uroša Prvog. Srbiji je rodila dva sina, dva kralja, Milutina i Dragutina, i više od pola veka bila je u krugu najznačajnijih ličnosti kraljevstva.

Najveći deo svog života kraljica Jelena Anžujska provela je na svom dvoru u Brnjacima (Ibarskom Kolašinu). Na daleko je poznata njena dobrota i darežljivost, uboge je odevala i hranila, na dvoru je skupljala devojke iz svog kraljevstva da bi ih naučila veštinama ručnog rada i drugim poslovima. Umrla je u dvoru u Brnjacima jednog hladnog februarskog dana, a sahranjena je kao pravoslavna monahinja u svojoj zadužbini, u manastiru Gradac.

Iako je njen dvor u Brnjacima već odavno razrušen, sva kraljičina bogatstva su iščezla, ali prolazna dobra nadživela je uspomena na duhovno blago koje je ostavila narodu.

Comments

Pročitaj još